ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ

τροφικες δυσανεξιες

Από τον Γιώργο Λουκίσσα ( Διατροφολογός – Διαιτολόγος )

Όλοι έχουμε καταλάβει πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να χάσει κάποιος κιλά.

Όλοι αυτοί οι τρόποι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την ενεργειακή ανισσοροπία.

Με λίγα λόγια, η ενέργεια που προσλαμβάνουμε να είναι μικρότερη από αυτή που καταναλώνουμε. Εκεί ακριβώς έχει στηριχτεί και η νέα μόδα με τις τροφικές δυσανεξίες. Μέσω κάποιον ειδικών τεστ υποτίθεται πως βρίσκουμε τι μας παχαίνει και τι όχι. Κάτι τέτοιο δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ισχύει.
Όπως λέει και η λέξη δυσανεξία είναι η έλλειψη ανοχής, η αντίδραση δηλαδή του οργανισμού απέναντι σε κάποια είδη τροφής. Όταν λοιπόν κάποιος έχει δυσανεξία, στη λακτόζη για παράδειγμα, σημαίνει ότι το σώμα του δεν μπορεί να διασπάσει όλη την λακτόζη που προσλαμβάνει. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν προβλήματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα και διάρροια μετά την πόση γάλακτος ή την λήψη τροφών που περιέχουν λακτόζη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την δυσανεξία στη γλουτένη και άλλες ουσίες. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό το άτομο δεν θα λάβει περισσότερες θερμίδες από κάποιο που δεν έχει δυσανεξία γιατί πολύ απλά κάθε τρόφιμο έχει μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας την οποία προσλαμβάνουμε όταν το τρώμε μέσω χημικής καύσης.
Και ερχόμαστε στην κλασσική ερώτηση που λαμβάνω συνήθως μετά από αυτή την εξήγηση: «Μα ένας γνωστός μου που το έκανε πως αδυνάτισε;» .
Απορρίπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό από τις ομάδες τροφίμων βρίσκουμε τους εαυτούς μας να έχει ελάχιστες επιλογές με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερες ποσότητες φαγητού και συνήθως απορρίπτονται τροφές πλούσιας θερμιδικής αξίας. Έτσι ερχόμαστε πάλι στον αρχικό κανόνα της ενεργειακής ανισσοροπίας. Παίρνουμε λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε.
Και τέλος, το ζήτημα δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους αλλά η μη επανάκτηση αυτού και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με σωστή εκπαίδευση γύρω από τη διατροφή και μέσω ριζικών αλλαγών του τρόπου ζωής συνολικά. Με μια λέξη το «ευ ζην» .

Be first to comment