Αποφασεις Για Το Προσωπικο Υγειας Πρωην ΙΚΑ

ika

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποφάσεις για το προσωπικό των μονάδων υγείας των πρώην ΙΚΑ και να έχουν ενταχθεί στις υγειονομικές περιφέρειες. οι υπηρεσίες αυτές, μαζί με τα κέντρα υγείας και τα περιφεριακά και αγροτικά ιατρεία του Ε.Σ.Υ., θα αποτελέσουν το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ θα κληθούν να επιλέξουν τον γενικό οικογενειακό τους ιατρό. Λόγω ελλειψης γενικών γιατρών θα μπορούν να επιλέξουν και παθολόγους. Εκείνο που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν θα χρειάζεται παραπομπή του οικογενειακού γιατρού για επίσκεψη σε ιδιώτη, ειδικό γιατρό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα υπάρξει περιορισμός στην πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς ειδικοτήτων με εξαίρεση τις εξής ειδικότητες : καρδιολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος, και ΩΡΛ. Επίσης θα χρειάζεται παραπομπή του οικογενειακού γιατρού για την προσφυγή σε νοσοκομείο εκτός φυσικά των επειγόντων περιστατικών.

Στην τελική τους μορφή οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα παρέχουν υπηρεσίες και σε ανασφάλιστους. Το εγχείρημα θα είναι τεράστιο, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πολυπλοκότητα. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται με δεδομένη την πολιτική και οικονομική συγκυρία. Μην ξεχνάμε ότι οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές  και τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Be first to comment