ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ : ΔΙΑΙΤΑ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ;

απωλεια βαρους με χειρουργειο

Από τον Γιώργο Λουκίσσα ( Διατροφολόγος – Διαιτολόγος )

Έχουμε πει σε προηγούμενα άρθρα πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να χάσει κάποιος το περιττό βάρος.

Σήμερα θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειoνεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης για απώλεια βάρους σε αντίθεση με τη διατροφική προσέγγιση για τη λύση του προβλήματος.
Υπάρχουν 3 βασικά είδη χειρουργικών επεμβάσεων:
1. Γαστρεκτομή (μανίκι) κατά την οποία αφαιρείται το 85% του στομάχου κατά τον επιμήκη άξονα και προκαλεί στο άτομο την αίσθηση του κορεσμού πολύ γρήγορα με ελάχιστες ποσότητες τροφής. Με αυτή τη μέθοδο δεν μειώνεται δραστικά η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά μειώνεται η ποσότητα, κάτι που σημαίνει πως η μετέπειτα διατροφή του ασθενή πρέπει να συνοδεύεται από συμπληρώματά διατροφής όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ. ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτή η μέθοδος αν και θεωρείται η πιο αποτελεσματική μπορεί να μην είναι τόσο όσο θα περίμενε κανείς υπό ορισμένες συνθήκες. Με τη γαστρεκτομή μπορεί να μειωθεί η ποσότητα της τροφής αλλά δεν μπορεί να ελεγχθεί η ποιότητα και η θερμιδική αξία αυτής. Οπότε αν κάποιος τρέφεται με γλυκά που έχουν μεγάλη θερμιδική αξία τότε δεν θα δει γρήγορα τα αποτελέσματα που περιμένει. Επίσης το στομάχι μας έχει τη δυνατότητα να διευρύνει και πάλι το μέγεθος του στα επίπεδα που ήταν και πριν την επέμβαση. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο μιας και η μεγάλη αύξηση της ποσότητας τροφής θα επιφέρει εμετό κι έτσι ο ασθενής αναγκαστικά προσέχει πολύ να μην το παρακάνει. Παρόλα αυτά μικρές και σταδιακές αυξήσεις με τη πάροδο των χρόνων θα φέρουν το στομάχι στο αρχικό του μέγεθος. Επίσης οι συχνοί εμετοί μπορούν να βλάψουν το γαστρεντερικό και τα δόντια και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και καρκίνο του οισοφάγου.
2. Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό by-pass). Χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό τμήμα του στομάχου το οποίο ενώνεται με το έντερο ώστε η τροφή να παρακάμπτει ένα σημαντικό κομμάτι της γαστρεντερικής οδού. Αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης όπως και στη γαστρεκτομή είναι η μειωμένη όρεξη και ταυτόχρονα η μικρότερη ποσότητα που απαιτείται από τον οργανισμό για να νιώσει κορεσμό. Η φυσιολογία της πέψης και της απορρόφησης της τροφής αλλάζει με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια βάρους. Ουσιαστικά αυτή η μέθοδος έχει τα ίδια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με την γαστρεκτομή συν το ότι υπάρχει κάπως μεγαλύτερη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και γι’ αυτό δεν προτιμάται ιδιαίτερα πια.
3. Γαστρικός δακτύλιος. Αυτή η μέθοδος είναι λίγο πιο ασφαλής από τις άλλες. Το κυρίως τμήμα του το οποίο είναι ο δακτύλιος βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή χώρα και «αγκαλιάζει» περιμετρικά το στομάχι. Έτσι δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού όπως και στις άλλες επεμβάσεις. Παρόλα αυτά η ένταση ρυθμίζεται εξωτερικά κι έτσι η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο ήπια και πιο υγιεινή. Οι κίνδυνοι όμως που μπορεί να προκύψουν είναι: Γαστρίτις, οπισθοστερνικό άλγος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , ερυγές (ρεψίματα), δυσφαγία, συχνοί εμετοί, δυσκοιλιότητα, μόλυνση της συσκευής και λοίμωξη και τέλος διαρροή από τη συσκευή μιας και ρυθμίζεται μέσω πίεσης από φυσιολογικό ορό.

Όλες αυτές οι επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά, κάτι που τις καθιστά σχετικά ασφαλείς, αλλά δεν παύουν να είναι επεμβάσεις που γίνονται με ολική νάρκωση, κι έτσι εγκυμονούν κινδύνους ειδικά σε άτομα με προβλήματα υγείας του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού. Όπως όλες οι επεμβάσεις έτσι και αυτές μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να σώσουν ζωές και ακριβώς τότε και μόνο είναι που πρέπει να προτιμώνται από τους ασθενείς. Αν κάποιος πρέπει να χάσει βάρος άμεσα και γρήγορα γιατί κινδυνεύει η ζωή του αν δεν το κάνει. Το ίδιο ισχύει και για πολλών ειδών δίαιτες οι οποίες μπορεί να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους αλλά και τις ίδιες ή και χειρότερες επιπτώσεις για την υγεία. Υπερπρωτεϊνικές δίαιτες όπως Attkins, Ducan κλπ. δίαιτες “αποτοξίνωσης” με χυμούς και γιαούρτια, δίαιτες νηστείας 400-700 θερμίδων, μονοφαγίες και ότι άλλο που ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το άτομο.

Άρα ουσιαστικά το ζήτημα δεν είναι το πια από αυτές τις μεθόδους είναι πιο αποτελεσματική ή πιο υγιεινή αλλά το να μη φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο ώστε να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μία από αυτές τις επιλογές. Όπως σε όλες τις ασθένειες έτσι και στη παχυσαρκία, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Ακόμα και οι χειρουργοί που κάνουν αυτές τις επεμβάσεις λένε ξεκάθαρα ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής γενικότερα. Αν δεν γίνει αυτό τότε η οποιαδήποτε μέθοδος είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Έτσι αν δεν κινδυνεύει άμεσα η υγεία μας, στο ερώτημα δίαιτα ή χειρουργείο η απάντηση είναι τίποτα από τα 2. Μόνη λύση είναι η σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα (άσκηση) να γίνουν τρόπος ζωής με αφορμή την αγάπη για τον εαυτό μας.

Be first to comment