ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΕΙΝΑΣ : ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΩΦΕΛΙΜΕΣ

επικινδυνες διαιτες

Από τον Γιώργο Λουκίσσα ( Διαιτολόγος-Διατροφολόγος )

Έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο γιατί είναι λάθος το να πεινάει κάποιος που ακολουθεί μια διατροφή αδυνατίσματος και πως μια τέτοια δίαιτα είναι καταδικασμένη σε βάθος χρόνου να αποτύχει. Σήμερα θα συζητήσουμε για το τι συμβαίνει αν δεν αποτύχει και συνεχιστεί για εύλογο χρονικό διάστημα.
1ον: Το πλέον σίγουρο σε μια πολύ υποθερμιδική δίαιτα είναι ότι θα υπάρξει απώλεια μυικής μάζας. Ο οργανισμός μας πεινάει υπερβολικά με αποτέλεσμα να “τρώει” τον ίδιο του τον εαυτό (με πολύ απλά λόγια). Κάτι τέτοιο είναι σίγουρα μη ωφέλιμο από κάθε άποψη. Μπορεί να έχει επιπλοκές στην υγεία μας και παράλληλα καταστρέφει τον βασικό μας μεταβολισμό, κάτι που διευκολύνει την απότομη αύξηση βάρους αμέσως μετά τη διακόπη της δίαιτας.
2ον: Κάθε ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη έχει σαν βασική αρχή την επιβίωση. Το ίδιο και ο άνθρωπος. Όταν ο οργανισμός καταλάβει οτι απειλείται από λιμοκτονία, τότε ενδέχεται να “ρίξει” τις ανάγκες του προσπαθώντας να σώσει ενέργεια από όποιες διεργασίες μπορεί. Σίγουρα έχετε ακούσει για περιπτώσεις που κάποιος στη δίαιτα “κολλάει”. Αυτό συμβαίνει για τους λόγους που είπαμε και κυρίως συναντάται σε πολύ αυστηρές δίαιτες.
3ον: Αν αυτές οι αυστηρές δίαιτες δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής τότε μπορεί να αποβούν μοιραίες, μιας και ενδέχεται να προκαλέσουν έλλειψη πολλών υδατοδιαλυτών βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, αντιοξειδωτικών κλπ. με αποτέλεσμα τη μη σωστή λειτουργία του οργανισμού και δημιουργία ευπάθειας σε πολλές ασθένειες, σωματικές και ψυχολογικές.
4ον. Η έλειψη ενέργειας για εργασίες της καθημερινότητας μπορεί να προκαλέσει ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, ενώ δεν αποκλείονται περιπτώσεις λιποθυμίας και ιλίγγων.

Με λίγα λόγια, το τίμημα του γρήγορου αποτελέσματος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νομίζετε και πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο. Προσπαθήστε απλά να μάθετε να τρώτε σωστά και υγιεινά. Είναι η μόνη λύση, πιστέψτε με!

Be first to comment