Η ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ & ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

γιωτα νεγκα liveΑπό την Ριάνα Κουράκου

( ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ευηάννα Δρούγκα )

Το Σάββατο 17 Μάη, η Γιώτα Νέγκα εμφανίστηκε στο FriendsBar, στο Λαγονήσι, και το Youarethestarήταν εκεί, στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού του, κάθε Παρασκευή & Σάββατο.

Πριν την έναρξη του live, είχαμε την τιμή να μιλήσουμε με τη Γιώτα Νέγκα και λέω είχαμε την τιμή, γιατί η συνομιλία με την Γιώτα Νέγκα είναι εμπειρία.

Δεν είναι απλά μία εξαιρετική ερμηνεύτρια, είναι μια ΚΥΡΙΑ του ελληνικού τραγουδιού, με κάθε έννοια της λέξης, καλλιτεχνική και προσωπική.

Απολαύστε την!

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ριάνα Κουράκου: Κ. Νέγκα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τη νέα σας δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Καινούριο φιλί»…

Γιώτα Νέγκα: Ναι, το «Καινούριο φιλί» είναι ένας σύγχρονος λαϊκός δίσκος και τον λέω λαϊκό με πλήρη γνώση, για μένα «λαϊκό» σημαίνει αληθινά τραγούδια, αληθινό λαϊκό αίσθημα, δεν είναι κατασκεύασμα, τα τραγούδια  είναι φτιαγμένα από την ψυχή και θεωρώ πως τελικά, μάλλον ήθελα πάρα πολύ καιρό να κάνω έναν τέτοιο λαϊκό δίσκο, για να πάψει πια το λαϊκό να είναι μουσειακό και να λέμε όλα τα παλιά.

Ρ.Κ: Το λαϊκό είναι παρεξηγημένος όρος τελικά;

Γ.Ν: Ναι ! Όχι τυχαία όμως…

Ρ.Κ: Είμαστε η χώρα των μπουζουκιών;

Γ.Ν: Το μπουζούκι είναι ένα υπέροχο όργανο. Είμαστε η χώρα της πίστας και του δυτικού τρόπου φιλοσοφίας. Δεν έχω κάτι με τη δυτική μουσική, την αγαπώ πολύ, αλλά δεν μπορείς να μπολιάσεις κάτι με κάτι άλλο, όταν το ένα μέρος δεν είναι ολόκληρο. Δηλαδή δεν μπορείς να πας παραπέρα και να εισάγεις στοιχεία, να τα ενσωματώσεις, αν δεν έχεις καταλάβει ποιος είσαι εσύ, αν δεν έχεις δεχτείς ποιος είσαι εσύ και αν δε φέρεις και εσένα μέσα σε αυτό. Αλλιώς γίνεται μια πανωπλία.

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Οι στίχοι των τραγουδιών σας, ως επί το πλείστον είναι προβληματισμένοι. Παρόλα αυτά μου δίνετε την εντύπωση πως είστε ένας πολύ θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος…

Γ.Ν: Ναι, είμαι!

Ρ.Κ: Και ότι δεν το βάζετε κάτω, ανεξαρτήτως εποχής και δυσκολιών. Δε νομίζω πως οι δυσκολίες και η μιζέρια έχουν καταφέρει «να σας πάρουν μαζί τους»…

Γ.Ν: Ναι, δεν το δέχομαι όλο αυτό που γίνεται. Γι’ αυτό τον λόγο έχω κλείσει την τηλεόραση. Σκέφτομαι ότι κάτι άλλο θα έρθει και δεν θα έχω το κουράγιο να αντιμετωπίσω αυτό που ζω σήμερα. Δε σημαίνει ότι δεν πέφτεις… σημαίνει ότι επιβάλλεται να σηκωθείς!

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Πάντα περνάτε θετικά μηνύματα στις συνεντεύξεις και τις εμφανίσεις σας κι αυτό είναι κάτι που ο κόσμος χρειάζεται να το εισπράξει, ειδικά από έναν καλλιτέχνη που θαυμάζει και αγαπάει!

Γ.Ν: Νομίζω το χρειαζόμαστε όλοι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αλλιώς.

Ρ.Κ: Ένα από τα τραγούδια σας που έχω λατρέψει, είναι το «Έχω άνθρωπο». Θα ήθελα να μου πείτε ποιον άνθρωπο έχει τόσο κοντά της, για να τη στηρίζει, η γυναίκα  Γιώτα, αλλά και ποιον η καλλιτέχνιδα κ. Νέγκα;

Γ.Ν: Τον πρώτο καιρό που τραγουδούσα αυτό το τραγούδι, δεν είχα καταλάβει κάτι. Όσο περνούσαν τα χρόνια, κατάλαβα πως το κυρίως πρόσωπο που εννοούσα, χωρίς να το έχω καταλάβει, ήμουν εγώ η ίδια. Η απώλεια του εαυτού μας είναι η μεγαλύτερη απώλεια. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα εγώ να είμαι ολόκληρη, για να μπορέσω να προσεγγίσω έναν άλλο άνθρωπο, που να είναι κι εκείνος ολόκληρος. Ο μύθος του μισού μήλου δεν υπάρχει. Το μισό μήλο, αν το κόψεις, σαπίζει. Το ολόκληρο μήλο είναι υγιές. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε ολόκληροι. Έτσι λοιπόν, στο «Έχω άνθρωπο», σέβομαι πιο πολύ εμένα, για να μπορώ να στηρίξω  εμένα και να μπορώ να βγω προς τα έξω και στους άλλους ανθρώπους πιο ολόκληρη. Όσο για την επαγγελματία, έχω την τύχη να συνεργάζομαι εδώ και 13-14 χρόνια με εξαιρετικούς συνεργάτες, έχω ένα φύλακα-άγγελο,  που φροντίζει τα liveμου, που μου δίνει συμβουλές, που συζητάμε και είμαστε φίλες, είναι η Κατερίνα Σταματάκη και η «Prospero» με όλη την ομάδα. Μου αρέσουν οι σταθεροί συνεργάτες, που αναπτύσσω  δεσμούς φιλίας, κατανόησης, που μπορείς να θυμηθείς πολλές στιγμές…

Ρ.Κ: Πόσο εύκολο είναι όμως να κάνεις τέτοιου είδους συνεργασίες-φιλίες στον χώρο αυτό;

Γ.Ν: Δεν είναι εύκολο, ήμουν τυχερή. Αλλά και να μην τη συναντούσα τότε, στην αρχή, θα τη συναντούσα αργότερα γιατί θα αναζητούσα έναν τέτοιο συνεργάτη. Είναι και θέμα επιλογής. Η κάθε επιλογή έχει το αντίτιμό της. Απλά διαλέγεις τί αντίτιμο θα πληρώσεις.

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Δεν κάνουμε συνέντευξη, μάθημα ζωής κάνετε κ. Νέγκα…

Γ.Ν: Όχι, λέμε πέντε πράγματα απλά, που καμιά φορά ξεχνάμε, γιατί μας παίρνει η τρέλα της καθημερινότητας μαζί της.

Ρ.Κ: Δισκογραφικά, δεν «εμφανίζεστε» συχνά. Δεν κάνετε καινούριο δίσκο κάθε χρόνο, αλλά η κάθε επόμενη κίνησή σας έχει μια χρονική απόσταση από την προηγούμενη. Είναι θέμα επιλογής αυτό;

Γ.Ν: Όχι, δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι αποτέλεσμα της ρευστότητας των πραγμάτων και μερικών ατυχιών. Έχω ξεκινήσει 2-3 δισκογραφικά projectsμε τον Θέμη Καραμουρατίδη για παράδειγμα, είναι η τρίτη φορά που προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα δίσκο και τελικά τα καταφέραμε. Τις άλλες  2  δεν τα καταφέραμε από συγκυρίες. Απλά έτυχα σε περίοδο που μεταπωλούνταν πολλές εταιρίες, που άλλαζαν χέρια, που συνέβαιναν κάποια πράγματα που δεν έπρεπε να συμβούν εκείνη τη στιγμή, για να μπορέσει να υπάρξει μία ροή. Διακόπηκε η ροή μου αρκετές φορές, αλλά δεν πειράζει , αφού έτσι έπρεπε να γίνει, καλώς έγινε. Εγώ έτσι κι αλλιώς θα τραγουδούσα. Και τώρα να μην είχα κάνει δίσκο, δε θα σταματούσα να τραγουδάω. Το τραγούδι δεν έχει να κάνει με τον δίσκο. Ο δίσκος είναι μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη από τη στιγμή που τραγουδάς, αλλά η πρώτη ανάγκη είναι το τραγούδι.

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Η ενέργεια που εισπράττει ο καλλιτέχνης, από την επαφή με τον κόσμο σε ένα live, είναι τόσο δυνατή που δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο;

Γ.Ν: Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα κι εγώ είμαι παιδί του live. Στο studio, η αλήθεια είναι πως δεν αισθάνομαι πολύ άνετα, για πολλούς λόγους. Γιατί νιώθω πως ένα τραγούδι μέσα στον χρόνο ωριμάζει και όταν μπαίνεις στο studio, το τραγούδι ακόμα δεν έχει ωριμάσει. Το πιέζεις λίγο για να το βρεις. Στον πρώτο χρόνο, στον δεύτερο χρόνο τα πράγματα αλλάζουν ερμηνεύοντας, γιατί διαβάζεις πίσω από τις γραμμές πλέον.

 Ρ.Κ: Το σημερινό σας πρόγραμμα τι περιλαμβάνει;

Γ.Ν: Σήμερα είναι ένα πρόγραμμα πολύχρωμο, όπως μου αρέσει να το λέω. Έχει μεγάλους, κλασικούς συνθέτες, έχει καινούρια τραγούδια, παντρεμένα με τα παλιότερα, έτσι ώστε να είναι εμφανές το πόσο πολύ συγγενικά τα νιώθω, πόσο πολύ με τον ίδιο τρόπο τα τραγουδώ, με την ίδια αλήθεια, τη δική μου, όποια κι αν είναι αυτή. Παλαιότερα λαϊκά και σύγχρονα τραγούδια, μια βεντάλια με πολλά-πολλά  χρώματα.

Ρ.Κ: Έχετε προγραμματίσει τις επόμενες εμφανίσεις σας;

Γ.Ν: Μέχρι τον Ιούνιο ξέρω το πρόγραμμα, αλλά οι εκλογές είναι αυτές που θα δώσουν το ελεύθερο, για να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα καλοκαιρινό, εφ’ όλης της ύλης. Κάποιες συναυλίες, όπως η σημερινή, με δύο όργανα και  λιτή ατμόσφαιρα, γυμνή, που μου αρέσει πάρα πολύ θα γίνουν, όπως και κάποιες συμμετοχικές, με τον Δημήτρη Μπάση, στη μικρή Επίδαυρο, όπου θα κάνουμε τραγούδια της μετανάστευσης και της ξενιτιάς. Έχουμε αρκετά πράγματα στο πρόγραμμα.

Ρ.Κ: Κ. Νέγκα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Γ.Ν: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

                                                                      ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

Ναι, είναι κάποιοι καλλιτέχνες, που το liveτους δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις και αναμφισβήτητα, η Γιώτα Νέγκα ανήκει σε αυτούς.

Θα αρκεστώ λοιπόν, σε μικρές αναφορές στιγμών αυτού του live, μιας μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού.

Η Γιώτα Νέγκα εμφανίζεται στη σκηνή, περνώντας  ανάμεσα από τον κόσμο , τραγουδώντας acapella  «το δίκιο μου»,  ένα δικό της τραγούδι, από το νέο της album, με τίτλο «καινούριο φιλί» και ξαφνικά όλες οι φωνές σταματούν, για να υποδεχτούν αυτή τη μία και μοναδική φωνή, που έχει γεμίσει με την ένταση και την δυναμική της όλο το μαγαζί.

Είναι από τις λίγες φορές, που σε ένα live, οι πάντες σταματούν να μιλούν και καθηλώνονται.

Η αποκαθήλωσή τους γίνεται αστραπιαία, με ένα και μόνο σκοπό… να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα!

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVEΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

Ακολουθούν τραγούδια όπως το «Έχω ένα σχέδιο», «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» ( πριν την ερμηνεία του οποίου, η Γιώτα εκμυστηρεύεται πως ο Χρήστος Θηβαίος είναι από τους αγαπημένους της καλλιτέχνες ), «Aintnosunshine», «Ζελατίνα», του επίσης αγαπημένου της Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος όπως είπε ήταν ευλογία στη ζωή της.

Εν κατακλείδι,  το πρόγραμμα της Γιώτας Νέγκα ήταν κυριολεκτικά μια πολύχρωμη βεντάλια, που η ίδια άνοιξε για να γεμίσει χρώματα το FriendsBar!

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ LIVE

Be first to comment