Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

 

λειτουργικοτητα και διακοσμησηΑπό την Elena Inde ( διακοσμήτρια )

«Βασικές αρχές της λειτουργικότητας»

 

Οι πρόγονοί μας, μας εξασφάλιζαν την άνεση της κατοικίας τους, σύμφωνα με την πολιτιστική τους παράδοση που προσαρμόζονταν στις ιδιομορφίες της τοποθεσίας και της περιοχής με βάση την τοπογραφία, το κλίμα και τα διαθέσιμα υλικά. Στην αρχή του 20ου αιώνα, η βιομηχανική παραγωγή και οι τεχνολογικές καινοτομίες κατέληξαν στη διεθνοποίηση και στην εξομοίωση της αρχιτεκτονικής παράλληλα με την ανάπτυξη των αρχών υγιεινής.

Σήμερα, οι απαιτήσεις, οι σχετικές με την άνεση, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η κατοικία ή πιο απλά το σπίτι μας, ο προσωπικός μας χώρος, είναι ο χώρος μέσα στον οποίο περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας. Πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει. Παλαιότερα,  τον άνθρωπο λίγο τον έβλεπε το σπίτι του, καθώς τα σπίτια ήταν σε ανθρώπινη κλίμακα, δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και ο κόσμος καθόταν στις «αυλές». Λίγα κτίρια είχαν μεγαλύτερη κλίμακα όπως οι ναοί και τα παλάτια. Αυτό σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, ο χώρος αυτός, η κατοικία μας, να είναι απόλυτα λειτουργικός και διαμορφωμένος ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Η κακή διαμόρφωση και η έλλειψη λειτουργικότητας ενός χώρου είναι η βασική αιτία για την αρνητική ενέργεια, το άγχος και την κούραση που πιθανόν να νιώθουμε. Θεμελιώδης αρχή της σωστής διαμόρφωσης μιας κατοικίας, είναι να μας δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, της χαλάρωσης, της ζεστασιάς και της θαλπωρής, τις ώρες που είμαστε μέσα σ’αυτή, ώστε να μας δημιουργεί και έμμεσα την ανάγκη να επιθυμούμε να γυρίσουμε σ’ αυτόν τον χώρο, μετά το πέρας μιας δύσκολης  μέρας.

Σωστή διαμόρφωση θα πει λειτουργικότητα.  Λειτουργικότητα είναι συνολικά η αίσθηση που έχω για τον χώρο. Κυρίαρχη είναι η πρακτική, αλλα σημαντική είναι και η γενικότερη αίσθηση που αποπνέει ο χώρος.

 

Λειτουργώ σημαίνει:

 1. Δουλεύω σωστά

2. Εξυπηρετώ το κοινό

 

Άρα η λειτουργικότητα είναι συνώνυμη της πρακτικότητας.

Τα πρώτα στάδια δημιουργίας μιας κατοικίας είναι και τα πιο καίρια. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη, αφου σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες μας.

Οι κύριοι παράγοντες τους οποίους λαμβάνουμε υπόψιν μας για να βάλουμε τα θεμέλια μιας λειτουργικής κατοικίας, είναι καταρχήν τα δεδομένα τα οποία μας δίδονται:

 

·         Προσανατολισμός (νότια/ δυτικά κ.λ.π)

·         Το κλίμα (υγρασία- υψηλές θρμοκρασίες όλο τον χρόνο κ.λ.π)

·         Η περιοχή/ ο τόπος που βρίσκεται η κατοικία (βουνό, θάλασσα, πόλη, θέα κ.λ.π)

 

Και στη συνέχεια οι βασικές αρχές της λειτουργικότητας – πρακτικότητας της κατοικίας

 

·         ο βιοκλιματικός σχεδιασμός (θερμική και οπτική άνεση, ποιότητα αέρα)

·         ο φυσικός-τεχνικός φωτισμός

·         η μόνωση (θερμομόνωση, ηχομόνωση,…)

·         ο εξοπλισμός (υλικά, έπιπλα, αντικείμενα)

·         τα χρώματα

·         η σχέση εσωτερικού με εξωτερικού χώρου

 

Φυσικά και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι βασικές αρχές της λειτουργικότητας, θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την οικολογία και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η οικολογική μας συνείδηση είναι ο πιο επιτυχημένος  συνδυασμός, για την πραγματοποίηση της ιδανικής απο κάθε άποψη κατοικίας. Αναλυτικότερα για όλες τις βασικές αρχές της λειτουργικότητας που αναφέρονται παραπάνω, θα μιλήσουμε στα επόμενα άρθρα.

Be first to comment