ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ (;)

γυμναστικη για παιδια

Από την Αλίκη Ζωγράφου ( personal trainer )

Ήθελα το πρωτο άρθρο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να είναι αφιερωμένο στα παιδιά και τα κριτήρια που οι γονείς θα επιλέξουν τι δραστηριότητα θα ξεκινήσουν τα μικρά τους.

‘Επεσε όμως στα χέρια μου κάτι, το οποίο αρχικά με εξόργισε και στη συνέχεια με προβλημάτισε.
Ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το εξής:
‘’Πέρα από τη μείωση μιας ώρας του μαθήματος Φυσικής Αγωγής από το προηγούμενο σχολικό έτος με την εφαρμογή του Ν.4186/2013 και του Φ.Ε.Κ 2121/Β/2013, φέτος οι ώρες διδασκαλίας θα μειωθούν παραπάνω στη Β΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου κατά μια επιπλέον ώρα.

Αναλυτικά, από το σχολικό έτος 2014-2015 οι ώρες γυμναστικής διαμορφώνονται ως εξής: δύο ώρες ανά εβδομάδα στις τάξεις Α’, Β’, Γ” Γυμνασίου, δύο ώρες την εβδομάδα στην Α” Λυκείου και μια ώρα την εβδομάδα στις τάξεις Β” και Γ” Λυκείου.
Όσο για τη Γ΄ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων; Eκεί δεν υπάρχει καμία ώρα για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Ενώ στο Δημοτικό, αν και θα έπρεπε οι ώρες να είναι αυξημένες θα παραμείνουν στις δύο την εβδομάδα σε όλες τις τάξεις.’’

Οι ενέργειες των υπευθύνων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αντικρούονται με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Νοεμβρίου του 2007 βάσει του οποίου τα κράτη μέλη καλούνται «να καταστήσουν τη Φυσική Αγωγή υποχρεωτική στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να αποδεχθούν την αρχή σύμφωνα με την οποία στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα εξασφαλίζονται τουλάχιστον τρία μαθήματα Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα, ενώ τα σχολεία πρέπει να ενθαρρύνονται να επεκτείνουν το ελάχιστο αυτό όριο όσο το δυνατόν περισσότερο».

Στη χώρα λοιπόν, από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο, θεωρείται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής περιττό!
Είναι πραγματικά πολύ εξοργιστικό αυτό, αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα. Η οικογένεια, οι γυμναστές, το κράτος..
Τα τελευταία χρόνια, η ώρα της γυμναστικής στα σχολεία αποτελεί την ‘’κενή’’ ώρα στο πρόγραμμα των μαθημάτων. Κι αυτό είτε γιατί τα σχολεία δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές-εγκαταστάσεις είτε γιατί οι γυμναστές βαριούνται και απλά μοιράζουν μπάλες στα παιδιά και τα αφήνουν ελεύθερα να παίξουν χωρίς καν την επίβλεψή τους είτε γιατί οι γονείς έχουν συναινέσει στην απαλλαγή των παιδιών τους από τη γυμναστική (και δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή οποιοσδήποτε άλλος σοβαρός λόγος).
Όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος.
Τα πάντα είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού και δυστυχώς, (κατά την  προσωπική μου άποψη), ως χώρα δεν έχουμε ΠΙΑ κανένα από τα δύο.
Δεν θα σχολιάσω ούτε θα επεκταθώ περισσότερο.

Ελπίζω απλά να έδωσα τροφή για σκέψη και ΙΣΩΣ κίνητρο για να υπάρξουν αντιδράσεις.
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και τους γονείς!

Be first to comment