ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΤΥΡΙΔΑ – ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ;

Στο You are the star ( youarethestar.gr ) θα βρεις συμβουλές και λύσεις για θέματα που σε απασχολούν σχετικά με την ΟΜΟΡΦΙΑ και την υγεία για τα ΜΑΛΛΙΑ σου!

πιτυριδα

Από την Αναστασία Παντίδη ( hair stylist )

Συχνά ακούω από εσάς να λέτε ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την πιτυρίδα που έχετε ενώ τελικά έχετε ξηροδερμία.

Η ξηροδερμία με την πιτυρίδα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Πάμε να διακρίνουμε και να ξεχωρίσουμε την διαφορά τους…
Η πιτυρίδα είναι πρόβλημα του οργανισμού ενώ η ξηροδρμία είναι αυτοάνοσο πρόβλημα,  δηλαδή το δημιουργούμε εμείς από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι τα κακά προϊόντα styling ή μη καλή τους χρήση και το βασικότερο το άγχος!
Η πιτυρίδα είναι στην πραγματικότητα οι μικρές νιφάδες νεκρών κυττάρων, που προκύπτουν από τη δράση του μύκητα Malassezia στο σμήγμα  (τη λιπαρή ουσία) που βρίσκεται στην επιδερμίδα του τριχωτού του κεφαλιού μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα προβλήματα πιτυρίδας εμφανίζονται κατά την εφηβεία μας, όταν ο οργανισμός παράγει τεστοστερόνη,  μία φυσική ουσία-ορμόνη που συμβάλει στην ανάπτυξη μας. Τότε ο μύκητας Malassezia παράγει ελαϊκό οξύ, που σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις του σμήγματος οδηγεί σε αυξημένη κυτταρική ανανέωση της επιδερμίδας του κεφαλιού μας και σε αποβολή των νεκρών κυττάρων.  Αυτά λοιπόν,  είναι οι μικρές λευκές νιφάδες που εμφανίζονται ανάμεσα στα μαλλιά μας, γνωστές και ως πιτυρίδα.
Αντίθετα τώρα,  η ξηροδερμία είναι πάθηση του τριχωτού της κεφαλής,  που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις εποχές,  με συμπτώματα όπως ξηρό δέρμα,  φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής,  έντονη κοκκινίλα και εμφανίζεται στα σημεία του σταυρού.
Περίπου το 40% των ανθρώπων στον κόσμο,  εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα.  Οι παράγοντες που προκαλούν ή επιτείνουν αυτό το φαινόμενο είναι το άγχος,  τα φθηνά και χαμηλής ποιότητας σαμπουάν και conditioner, το πρόχειρο ξέβγαλμα,  τα προϊόντα hair styling και η λάθος αφαίρεση αυτών, η αφυδάτωση της επιδερμίδας, αλλά και η υπερβολική και εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Όπως και να έχει, να ξέρετε ότι αυτός, που θα σας δώσει τις σωστές απαντήσεις και συμβουλές είτε έχετε ξηροδερμία είτε πιτυρίδα, είναι ο γιατρός της τρίχας  ο κομμωτής σας και όχι ο δερματολόγος!

Be first to comment