ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΣΡΕΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑ

ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ….

Από τον Θωμά Χριστιά

Στις «μετά-καταναλωτικές» κοινωνίες που ζούμε, έχει αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος ζωής μας σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον κυριαρχεί το ατομικό στοιχείο, με την καλή του εκδοχή- αυτή του σεβασμού των ατομικών και πανανθρώπινων δικαιωμάτων, θεωρώντας κάθε ανθρώπινη οντότητα ως κάτι το μοναδικό- αλλά και την κακή του- αυτή του ατομικισμού. Όπως, όμως, άλλαξε και ο τρόπος ζωής μας, άλλαξε συνάμα ο τρόπος διασκέδασής μας, αλλά και ο τρόπος που διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά. Τα παιδικά παιχνίδια έγιναν πιο ατομικά και τα παραμύθια πλέον διασκεδάζουν πιο πολύ, παρά διδάσκουν.
                Η παρούσα στήλη, θεωρώντας πως τα παλαιά παραμύθια κρύβουν μέσα τους τη σοφία του παρελθόντος και ότι ως προς αυτό το θέμα υπάρχει έλλειμμα ποιοτικών και πολλών νέων παραμυθιών, φιλοδοξεί να φιλοξενεί κάθε φορά ένα παλιό, και ει δυνατόν, άγνωστο σε κάποιους παραμύθι. Η προέλευση τους θα είναι από την Ευρώπη και την Ασία και οι ρίζες τους θα χάνονται στο χρόνο, τόσο που ο κόσμος τους και οι αξίες που μας διδάσκουν ελάχιστη σχέση ίσως τελικά να έχουν με τη σύγχρονη μας εποχή.
                Άλλοτε, πάλι, η στήλη μας θα φιλοξενεί παλαιούς μύθους και ιστορίες παλαιές, μα αληθινές, όπως τις έχει καταγράψει η επιστήμη της ιστορίας, που και αυτές κάτι έχουν να μας διδάξουν… Ιστορικός, λοιπόν, ο πυρήνας της στήλης μας, καθώς, όποιος αρνείται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να ζήσει σε ένα λευκό παρόν…

 Το παραμύθι του 15νθήμερου

Ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα.

νασρεντιν Χότζας

Ο Νασρεντίν αποφάσισε ένα ηλιόλουστο πρωινό να κάνει έναν όμορφο περίπατο κατά την θάλασσα. Καθώς πλησίαζε στη προκυμαία άκουσε φωνές και είδε πολύ κόσμο συγκεντρωμένο να χειρονομεί και να τρέχει πάνω κάτω. Πλησίασε πιο κοντά και είδε έναν άνθρωπο που είχε πέσει κατά λάθος στο νερό. Όπως δεν ήξερε κολύμπι, κτυπούσε πανικόβλητος χέρια και πόδια, χανόταν μέσα στο κύματα και όποτε κατόρθωνε να βγάλει λίγο το κεφάλι του καλούσε μισοπνιγμένος σε βοήθεια.
Οι άνθρωποι έσκυβαν όσο μπορούσαν πάνω από το νερό και του φώναζαν:
– Δώσε μας το χέρι σου! Δώσε μας το χέρι σου!
Τίποτα αυτός! Σαν να ήταν κουφός συνέχιζε να χτυπιέται. Οι άνθρωποι όλο και πλήθαιναν γύρω του και του φώναζαν όλο και πιο δυνατά:
– Βρε άνθρωπε, δεν ακούς; Δώσε μας το χέρι σου! Θα πνιγείς!
Τίποτα αυτός.

Κάποια στιγμή, μέσα στο πανικό και την αγωνία που επικρατούσε, επειδή κανείς δεν ήθελε να πνιγεί ο άνθρωπος αυτός, αλλά και κανείς δε μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο, κάποιος πήρε είδηση τον Νασρεντίν που παρακολουθούσε ατάραχος τη σκηνή.
Να ο Χότζας, αναφώνησε το πλήθος. Κάντε χώρο να κάνει κάτι. Σίγουρα θα ξέρει αυτός τι να κάνει, σαν άνθρωπος του Θεού που είναι.
Αμέσως τότε όλοι έκαναν χώρο και ο Νασρεντίν έσκυψε στο νερό και κάτι είπε σιγανά στον μισοπνιγμένο. Αμέσως τότε εκείνος έδωσε το χέρι του και ο Νασρεντίν το έπιασε και τον έσυρε έξω.

Οι άνθρωποι έμειναν τότε με ανοιχτό το στόμα.
– Βρε, είπαν! Βρε Χότζα μας, καλέ μας Χότζα, τι του είπες του ανθρώπου και σου έδωσε το χέρι σου; Εδώ τόση ώρα εμείς του φωνάζουμε να μας δώσει το χέρι του και δε το έκανε. Τώρα γιατί άκουσε εσένα και όχι εμάς;
– Εγώ δε του είπα να μου δώσει το χέρι του, απάντησε ήρεμα ο Χότζας.
– Τι του είπες λοιπόν, ρώτησαν οι άνθρωποι περίεργοι.
– Εγώ του είπα «πάρε το χέρι μου», είπε ο Νασρεντίν.

 

                Η παραπάνω ιστορία μας διδάσκει το νόημα της πραγματικής αγάπης. Πραγματική αγάπη δεν είναι , λοιπόν, να προσφέρουμε βοήθεια προς ένα συνάνθρωπο μας, περιμένοντας απ’ αυτόν το πρώτο βήμα. Και τούτο γιατί η προσφορά βοήθειας εξ ορισμού διαμορφώνει μια άνιση σχέση: κάποιος υπερέχει και κάποιος υστερεί. Αν, όμως, προσφέρουμε τη βοήθεια χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να κάνουμε τον άλλον να δηλώσει την αδυναμία και την ανεπάρκεια του, τότε η προσφορά αποκτά ένα πιο ανθρωπιστικό νόημα.

                 Πιθανότατα, εμείς οι χριστιανοί, αν δε ξέραμε την πατρότητα αυτής της ιστορίας, θα νομίζαμε ότι είναι μια παραβολή από την Καινή Διαθήκη. Και όμως, η προέλευση της είναι από ένα λαό μουσουλμανικό, της Ανατολής. Μπορεί ,λοιπόν, το νόημα του Χριστιανισμού να είναι η ανιδιοτελής αγάπη, αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα. Και μάλιστα, και οι λαοί της Ανατολής αλλά και ο μουσουλμανισμός μπορεί να έχουν στο κέντρο της διδασκαλίας τους της αγάπη.

 

*ο Νασρεντίν Χότζας, φιλόσοφος, εκφράζει τη σοφία της Ανατολής. Τα ηθικά του διδάγματα ενυπάρχουν σε πολλούς μύθους. Μάλιστα, οι ηθικό διδακτικές του ιστορίες δεν έχουν πατρίδα, καθώς πολλοί λαοί της Ανατολής θεωρούν το Νασρεντίν δικό τους .

Be first to comment