ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ – « Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΙΔΙ »

Από τον Θωμά Χριστιά

Μια άλλη εκδοχή του μύθου του προηγούμενου μήνα « Η ιστορία με το φίδι», η οποία, όμως, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: « ό.τι γράφεται δε ξεγράφεται» και κανείς δε μπορεί να αποφύγει τη μοίρα του.

 

« Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΙΔΙ »

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΙΔΙ

( Κάποτε) ένας Βυζαντινός αυτοκράτορας είχε μια κόρη. Την αγαπούσε πάρα πολύ και την ημέρα των γενεθλίων της ανήγγειλε γιορτή. Κάθε χρόνο η ημέρα των γενεθλίων της πριγκίπισσας γιορτάζεται μ’ ένα μεγαλοπρεπή τρόπο.
Ο αυτοκράτορας, για να ετοιμαστεί η ενθρόνιση του κοριτσιού, ζητάει από τους σοφούς τη διαπαιδαγώγησή της. Μόνο που ο πιο ηλικιωμένος από τους σοφούς λέει προφητικά στον αυτοκράτορα ότι το κορίτσι, προτού ενηλικιωθεί, θα χάσει τη ζωή της από ένα φίδι που θα έχει παρεισφρήσει. Μετά απ’ αυτή την προφητεία, ο αυτοκράτορας, πάνω σ’ ένα μικρό νησί στη μέση του πελάγους, επισκευάζοντας το κάστρο το οποίο υπάρχει, εκεί οδηγεί το κορίτσι.
Έτσι, περνούν τα χρόνια. Η κόρη του αυτοκράτορα κοντεύει να πατήσει τα δεκαοκτώ. Μόνο που το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Ένα φίδι, το οποίο βγήκε από ένα καλάθι με σταφύλια που είχε σταλεί στο κάστρο, αφού αιωρήθηκε πάνω από την πριγκίπισσα, άφησε το δηλητήριό του.
Ο αυτοκράτορας στενοχωρήθηκε πάρα πολύ από το θάνατο της κόρης και κατάλαβε το αναπόφευκτο της μοίρας. Σκέφτεται ότι, αν ταφεί η κόρη, θα γίνει τροφή για τα φίδια και μουμιοποιώντας το άψυχο σώμα της, έδωσε εντολή να το τοποθετήσουν σ’ ένα μπρούτζινο φέρετρο. Διατάσσει να τοποθετηθεί το φέρετρο στον πρώτο από τους πάνω τοίχους της Αγίας Σοφίας. Έτσι, τουλάχιστον, σκέπτεται ότι θα προστατευτεί η σορός του κοριτσιού από τα φίδια.
Σήμερα, στο πάνω μέρος αυτού του φέρετρου υπάρχουν δύο τρύπες. Λέγεται ότι το φίδι, μετά το θάνατο της πριγκίπισσας, ποτέ δεν την άφησε ήσυχη.

Be first to comment