ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ – ” Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ Ή Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΣ “

Από τον Θωμά Χριστιά

Αυτή η νέα μας ιστορία εγκαινιάζει μια σειρά από λαϊκούς μύθους, δοξασίες και αφηγήσεις από την Ανατολή, οι οποίες, όμως, παρουσιάζουν κοινά στοιχεία με τη δική μας προφορική παράδοση.

Σε αυτή την αφήγηση κυριαρχεί η αντίληψη που απασχόλησε την ανθρωπότητα- κοινός τόπος και στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες- για το γραφτό και τη μοίρα. Καθώς πρόκειται, μάλιστα, για λαϊκό μύθο, προβάλλεται το αναπόδραστο της ανθρώπινης μοίρας ( το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον), ενώ έντονο είναι και το θρησκευτικό στοιχείο, καθώς το κακό αποκτά σάρκα, αλλά όχι και οστά, μέσα από το γνώριμο και σ’ εμάς τους χριστιανούς φίδι. Έκφραση της λαϊκής αντίληψης αποτελεί και το γεγονός πως την αλήθεια την πληροφορούμαστε από μια χαρτορίχτρα…

O μύθος του Νησιού Λέανδρος (ή του πύργου του κοριτσιού).

KIZKULESI

Το νησί KIZKULESI ( βλέπε φώτο) ήταν στο παρελθόν ο γυναικωνίτης της πόλης του Σουλτανάτου Κουμπάνταμπαντ. Στο νησί, ζωσμένο από όμορφα νερά, υπήρχε ένα φρούριο και στη μέση της ωραίας έπαυλης υπήρχε ένας πύργος. Εκεί, μαζί με όλο το χαρέμι και τις παλλακίδες του Σουλτάνου ζούσε η πιο όμορφη κοπέλα. Ο Σουλτάνος, στο όνειρο του- κατά μια άλλη αφήγηση μαθαίνοντας (στο φλυτζάνι) τη μοίρα- είδε ότι το αγαπημένο του κορίτσι θα δολοφονηθεί από ένα φίδι που θα μπει κρυφά. Γι’ αυτό το λόγο και έκλεισε το κορίτσι μέσα στο κάστρο και στον πύργο, που έδωσε εντολή να κατασκευάσουν. Έτσι, λοιπόν, για να μην μπει το φίδι μέσα στο κάστρο, με σωλήνες από μπετό από την Anasmaslar στο νησί έκανε να ρέει γάλα και νερό. ( τα απομεινάρια, τα οποία μνημονεύονται στο κείμενο, είναι ορατά, έως τις μέρες μας, από δύο σειρές από σωλήνες μπετόν).
Έτσι, πέρασαν τα χρόνια και μια μέρα των ημερών, ο ωραίος Σουλτάνος έπεσε σε υψηλό πυρετό και αρρώστησε. Οι πιο φημισμένοι γιατροί με δυσκολία βρήκαν τη θεραπειά. Και ο αγαπημένος Σουλτάνος εκ νέου βρήκε την υγεία του και το γέλιο του.
Για να γιορτάσουν την ανάρρωσή του, άρχισαν να στέλνουν άφθονα δώρα στον πύργο. Μια ηλικιωμένη κυρία του χωριού έφερε ένα καλάθι με σταφύλια. Φάνηκε, όμως, ότι μέσα στα σταφύλια υπήρχε ένα μικρό φίδι. Και το φίδι εκείνη τη νύχτα, ενώ η ωραία Σουλτάνα είχε βυθιστεί στον ύπνο, χώθηκε ( στα σκεπάσματά της) και τη σκότωσε.

˟ ο μύθος είναι μεταφρασμένος από τα τούρκικα.
˟˟στον επόμενο μας μύθο θα δούμε μια παραλλαγή αυτής της ιστορίας

Be first to comment