ΣΤΕΒΙΑ Ή ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ

ΣΤΕΒΙΑ Ή ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ

Από τον Γιώργο Λουκίσσα ( Διαιτολόγος-Διατροφολόγος )

Οι γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται γενικότερα για την αντικατάσταση της ζάχαρης, με ένα λιγότερο θερμιδογόνο και παράλληλα πιο υγιεινό μέσο αύξησης της γλυκιάς αίσθησης σε τρόφιμα και ροφήματα.

Υπάρχει τελευταία αρκετή σύγχυση για το κατά πόσο αυτές οι ουσίες είναι ασφαλείς η όχι.
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως και οι δύο αυτές ουσίες είναι ως επί το πλείστον ασφαλείς.

Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που μπορεί μια από αυτές να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία μας.

Η στέβια συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όταν αλληλεπιδρά με φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, με φάρμακα για την υπέρταση και με το λίθιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η στέβια χαμηλώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ειδικά όταν αντικαταστήσει τη ζάχαρη στη διατροφή μας), ρίχνει την αρτηριακή πίεση γιατί δρα ως διουρητικό και λόγω αυτού μπορεί να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το λίθιο σε ασθενείς που το χορηγούνται. Και για τις 3 περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι μια συνεννόηση με τον γιατρό σας για αλλαγή της δοσολογίας του εκάστοτε φαρμάκου.
Η ασπαρτάμη είναι μια ουσία που παρασκευάζεται, σε αντίθεση με τη στέβια η οποία προέρχεται σχεδόν ατόφια από το φυτό στέβια. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην πεποίθηση πως η ασπαρτάμη είναι βλαβερή για τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει μιας και παρασκευάζεται από την ένωση δύο αμινοξέων, που είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη, και από μικρή ποσότητα μεθανόλης. Αυτά τα συστατικά υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και έτσι δεν μας κάνουν κακό. Η ασπαρτάμη έχει κατηγορηθεί πως προκαλεί αρκετές ασθένειες, από σκλήρυνση κατά πλάκας έως τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και η άποψη μου είναι ότι δεν θα τεκμηριωθούν ποτέ.

Παρόλαυτα όπως λέμε, πάντα καλό είναι να έχουμε μέτρο σε ότι καταναλώνουμε, γιατί χωρίς μέτρο τίποτα δεν είναι ασφαλές, ούτε το νερό!

Be first to comment