ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ” ΝΙΚΗ ” ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΜΕΝΙΔΗ

χρηστος χωμενιδης παρουσιαση βιβλιου "Νικη"

Από την Ριάνα Κουράκου

Φωτογραφίες: Κατερίνα Γκρέι

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Νίκη», του Χρήστου Χωμενίδη, στο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Κορωπίου, με πρωτοβουλία του βιβλιοχαρτοπωλείου Πρόφη, του αθλητικού συλλόγου «Προοπτική» και της δημοτικής βιβλιοθήκης του ΝΠΔΔ «Σφηττός», του Δήμου Κορωπίου.
Οι φίλοι και αναγνώστες του βιβλίου από νωρίς είχαν κατακλύσει το χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Αφού ο κύριος Πρόφης προλόγισε και καλωσόρισε τον συγγραφέα, του έδωσε τον λόγο.

χρηστος χωμενιδης παρουσιαση βιβλιου "Νικη"
Έτσι, ο συγγραφέας έκανε μια σύντομη περιγραφή της υπόθεσης του βιβλίου.
Η «Νίκη» δεν είναι άλλη, παρά η μητέρα του συγγραφέα, της οποίας η ζωή εκτυλίσσεται στο βιβλίο αυτό.

βιβλιο νικη του χρηστου χωμενιδη

«Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου- η οικογένεια του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -όταν γεννήθηκε- ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και -όταν μεγάλωσε- έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.
Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα μου. (Αυτό όμως έχει τη λιγότερη σημασία.)Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.
Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.»(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας εξομολογήθηκε πως ο λόγος που αποφάσισε να γράψει το βιβλίο αυτό, ήταν για να μάθει η κόρη του, η οποία επίσης λέγεται Νίκη, την ιστορία των προγόνων της, που δεν είχε την τύχη να γνωρίσει.
Γράφοντας μια επιστολή που απευθυνόταν σ’ εκείνη λοιπόν, συνειδητοποίησε πως στα χέρια του είχε πλέον καλό υλικό για ένα μυθιστόρημα.
Κι ετσί γεννήθηκε η «Νίκη»…

χρηστος χωμενιδης παρουσιαση βιβλιου "Νικη"

Το αξιοσημείωτο είναι πως όταν το ακροατήριο πήρε τον λόγο, όπως γίνεται σε κάθε παρουσίαση βιβλίου, οι ερώτησεις δεν αφορούσαν τόσο την «κλειδαρότρυπα» της ζωής του συγγραφέα, όπως θα περίμενε κανείς, αφού το βιβλίο αναφέρεται στην οικογένειά του, αλλά την πολιτική κατάσταση της χώρας από την εποχή στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, μέχρι και σήμερα, καθώς επίσης και τον τρόπο και τη στάση ζωής των Ελλήνων σε περιόδους που η χώρα αντιμετώπιζε προβλήματα.

 

χρηστος χωμενιδης παρουσιαση βιβλιου "Νικη"
Φυσικά, μέσα από τις ερωτήσεις του κοινού, ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να αναλύσει και τον χαρακτήρα των υπόλοιπων πρωταγωνιστών του βιβλίου του, όπως αυτόν του πατέρα του, του παππού και της γιαγιάς του, το τί ρόλο έπαιξαν, αλλά και τί στάση κράτησαν τόσο στην κοινωνία της εποχής εκείνης όσο και στην ιδιωτική τους ζωή.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, παρόλο που οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι πρόσωπα τόσα οικεία στον συγγραφέα, το βιβλίο δεν παύει να είναι ένα μυθιστόρημα με πολύ αντικειμενική προσέγγιση του συγγραφέα στα πρόσωπα.

 

χρηστος χωμενιδης παρουσιαση βιβλιου "Νικη"
Επίσης, ο Χρήστος Χωμενίδης έχει καταφέρει να «διδάξει» στον αναγνώστη την ιστορία εκείνης της εποχής, χωρίς να κουράζεται, χωρίς να νιώθει ότι διαβάζει ένα ιστορικό βιβλίο, αφού οι ιστορικές αναφορές στα γεγονότα ρέουν.
Εν κατακλείδι, είναι ένα βιβλίο το οποίο αναμφισβήτητα προτείνουμε!

 

χρηστος χωμενιδης παρουσιαση βιβλιου "Νικη"

χρηστος χωμενιδης παρουσιαση βιβλιου "Νικη"
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως εμείς εδώ στο youarethestar.gr, επιβραβεύουμε την πρωτοβουλία των τριών αυτών φορέων, του βιβλιοχαρτοπωλείου Πρόφη, του αθλητικού συλλόγου «Προοπτική» και της δημοτικής βιβλιοθήκης του ΝΠΔΔ «Σφηττός», του Δήμου Κορωπίου, που δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους του Δήμου τους, να περνούν εποικοδομητικές βραδιές, γεμάτες συζήτηση, τέχνες και πολιτισμό!

Be first to comment