ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ & ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Από την Μάριαν Νικολάου

Mε αργά αλλά σταθερά βήματα, καταφέρνεις να βρίσκεσαι στο παρασκήνιο της μουσικής, ακόμα και όταν ”εξαφανίζεσαι” για λίγο καιρό. Επανήλθες με το 5ο κατα σειρά single, με τίτλο ”Τίποτα”. Στίχοι δικοί σου και μουσική του Τηλέμαχου Ξένου. Πόσον καιρό ετοίμαζες το κομμάτι αλλά και την συνεργασία αυτή;
Οι στίχοι αυτοί περίμεναν υπομονετικά σε ένα φύλλο τετραδίου για 13 ολόκληρα χρόνια…γράφω στίχους απο 16 χρονών. Όμως πάντοτε λειτουργούσα με το σκεπτικό ότι για όλα έρχεται κάποτε το πλήρωμα του χρόνου. Η γνωριμία με τον Τηλέμαχο Ξένο έγινε χάρη στον Δανιήλ Φωκά, ο οποίος επιμελήθηκε και την παραγωγή. Και κάποιες φορές απλά ξέρεις ότι κάποιος ….σου ”κάνει” ως συνεργάτης. Ίσως είναι καλλιτεχνικό ένστικτο…αλλά νομίζω οτι το αποτέλεσμα σίγουρα δικαίωσε αυτό το ένστικτο. Προτιμώ σαφώς να αργήσω να πραγματοποιήσω οποιοδήποτε σχέδιο, στόχο ή δημιουργία μου, αρκεί να είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Δεν μου αρέσουν τα ημίμετρα και γι’ αυτό δεν υπάρχουν σε τίποτα στη ζωή μου ούτε στη δουλειά μου ούτε στις συνεργασίες μου ούτε στις προσωπικές μου σχέσεις.

Η στιχουργία είναι κάτι που γεννιέται μαζί με τον καλλιτέχνη και αργότερα καλλιεργείται; Είναι δύσκολο επάγγελμα; Και κυρίως ,πόσο εύκολο είναι για την συγκεκριμένη μουσική σκηνή;Ναι,πιστεύω οτι πάντοτε ήταν μέσα μου και απλά ήρθε η κατάλληλη στιγμή και συγκυρία για να βγεί στην επιφάνεια. Και φυσικά όταν κάνεις κάτι, προϊόντος του χρόνου γίνεσαι καλύτερος. Δεν θεωρώ οτι κάθε μουσική σκηνή ενέχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στην στιχουργία. Σε όλα τα είδη μουσικής γράφονται αριστουργήματα μα και σκουπίδια. Απλά κάθε χώρος έχει το ύφος του. Για κάποιους η εναλλαγή από το ένα στο άλλο ειναι δύσκολη και για άλλους εύκολη. Εγώ ευτυχώς ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Δεν νομίζω oτι μπορούμε να πούμε οτι η στιχουργία είναι κάτι εύκολο ή δύσκολο ,είναι κάτι που ενυπάρχει μέσα σου και απλά αναδύεται με τη μορφή του λόγου. Όπως επίσης δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω επάγγελμα. Πολλές φορές πιθανόν να είναι ένα μέσον βιοπορισμού, αλλά όχι, δεν είναι επάγγελμα. Δεν θα έλεγες ποτέ κάποιον ”επαγγελματία ποιητή”…….πως λοιπόν θα πεις κάποιον ”επαγγελματία στιχουργό”;

 Υπάρχει κάτι στο οποίο συγκεντρώνεσαι για να γράψεις; Τι συναισθήματα βγαίνουν και κατά πόσο είναι εύκολο να γράψεις μπαλάντα ή μη, κατά “παραγγελία”;Θα έλεγα οτι ο στίχος δεν απαιτεί τόσο να συγκεντρώνεσαι όσο να αφήνεσαι. Βέβαια θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορεί να αποδίδει ο στίχος το νόημα που θελεις. Το μόνο εύκολο είναι να κάνεις ρίμες. Το δύσκολο είναι να κάνεις ρίμες που να ”περνούν” αυτό που θέλεις. Τα συναισθήματα που βγαίνουν είναι πάντα ανάλογα με το τραγούδι….ή την εκάστοτε συγκυρία ζωής στην οποία έχεις εμπλακεί. Ναι, μπορώ να γράψω και κατά παραγγελία-αν και δεν είναι κάτι που μου ζητάνε συχνά- αλλά δεν το βλέπω σαν αγγαρεία. Το βλέπω περισσότερο σαν ευχάριστη πρόκληση. Όταν έχω μουσική στα χέρια μου, ο στίχος είναι το μόνο εύκολο. Με οδηγεί η μουσική για να γράψω….ακόμη κι αν είναι κατά παραγγελία. Ο εκάστοτε βαθμός δυσκολίας δεν έγκειται στο είδος του κομματιού. Το θέμα δεν είναι αν ειναι μπαλάντα ή όχι, όμως ακόμη κι αν το τραγούδι είναι ήρεμο, για μένα η ένταση-έστω και λανθάνουσα-είναι απαραίτητη.

 

ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Κοιτώντας το βιογραφικό σου, βλέπω την πολυμορφία που έχεις αλλά και τις επιλογές που έχεις κάνει, όπως το να δώσεις βαρύτητα στην μουσική. Μπορείς να τα ισορροπήσεις ή ακόμα και να τα συνδυάσεις;Φυσικά. Καταρχάς η ισορροπία είναι αποτέλεσμα αυτής της πολυμορφίας. Και δεν είναι μόνο στις επιλογές και τις ενασχολήσεις μου, είναι και στον χαρακτήρα μου, στην προσωπικότητά μου. Εξακολουθώ να συνδυάζω όλα τα διαφορετικά πράγματα που έχω επιλέξει. Η ακαδημαϊκή μου πορεία έχει σταματήσει, μα η ενασχόληση με το γνωστικό μου αντικείμενο εξακολουθεί. Η μόνη δυσκολία που έχει αυτή η πολυμορφία είναι πως είναι πολύ δύσκολο να βρω έναν άνθρωπο που να είναι το ίδιο πολύπλευρος. Ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι στοιχείο το οποίο θεωρώ απαραίτητο για να συμπορευτώ με κάποιον-κυρίως στον έρωτα. Είναι ο λόγος που ερωτεύομαι αργά και δύσκολα. Δεν βαριέμαι ποτέ αυτό που μου αρέσει, μα αν σταματήσει η εγκεφαλική ίντριγκα, τότε με έχεις χάσει.
Το single «Τίποτα» είναι βιωματικό;
Ναι, απόλυτα. Βέβαια μιλάμε για 13 χρόνια πριν….αλλά ναι, απολύτως βιωματικό και απόλυτα αληθινό.

Είναι εύκολο να δένεις το συναίσθημα με τις λέξεις και αργότερα με την μελωδία;
Για μένα είναι πολύ εύκολο. Είναι…..όπως η γλυπτική. Ξεκινάς να φτιάχνεις κάτι με πηλό. Του δίνεις μορφή και χαρακτηριστικά σιγά-σιγά. Από ένα σημείο και μετά, σε οδηγεί η μορφή, σε πάει μόνη της εκεί που θέλει. Έτσι είναι κι ένα τραγούδι. Μπορεί εσύ να το φτιάχνεις, μα στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλει.Έτσι κι εγώ ξεκινάω να χαράζω ενα δρόμο, μα στο τέλος με καθοδηγεί το τραγούδι.

Ετοιμάζεις και κάτι άλλο αυτό το διάστημα;
Πολλά!!! Νεα singles, νέες συνεργασίες, αγγλόφωνα κομμάτια και πολλά καινούρια πράγματα!

Ευχόμαστε καλή επιτυχία. Δώσε μας μια ευχή για τους αναγνώστες.
Σας ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ και για τις ευχές και για αυτή την ευκαιρία. Η ευχή μου είναι αυτό που έβαλα κι εγώ η ίδια στόχο για τη νέα χρονιά. Να βγάλουμε από τη ζωή μας ότι μας χαλάει, ότι μας κρατάει, ότι μας βαραίνει και ότι μας μπερδεύει. Μετά από ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα , δεν ξέρω αν ο δρόμος είναι πιο εύκολος, αλλά είναι σίγουρα πιο ευχάριστος.

 

ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Be first to comment