ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟ & ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΧΡΗΣΤΟ ΛΟΥΦΗ

Από την Μάριαν Νικολάου

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη μουσική του πορεία, ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Χρήστος Λούφης μας αποκαλύπτεται και μας συστήνεται!

Γνωρίστε τον!

χρηστος λουφης

Χρήστο σε καλωσορίζουμε και ξεκινώντας ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, όταν ξεκινούσες το δικό σου ταξίδι στην μουσική. Ποια ήταν τα ερεθίσματα και τα ακούσματα που σε οδήγησαν να ασχοληθείς με τη μουσική και μάλιστα δημιουργώντας ο ίδιος τον στίχο, την σύνθεση και την ενορχήστρωση των τραγουδιών σου;

Από πολύ μικρός τα ακούσματα που είχα ήταν να ακούω τον πατέρα μου να παίζει με το κλαρίνο παραδοσιακά τραγούδια, κάτι που με οδήγησε να ασχοληθώ κι εγώ με την μουσική, με το δικό μου τρόπο βέβαια, καθώς στην πορεία του χρόνου απόκτησα διάφορα, φαινομενικά ετερόκλητα μουσικά ακούσματα, τα οποία μοιραία αποτυπώνονται και στην μουσική που γράφω. Από Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, μέχρι την Γλυκερία και την Αλεξίου και από τον Πετρολούκα Χαλκιά μέχρι τους Πυξ-Λαξ και τις Τρύπες, όλοι είχαν και κάτι να μου δώσουν. Εξάλλου πιστεύω πως μπορεί να υπάρχουν πολλά είδη, αλλά η μουσική είναι μία.

Πως μεγαλώνεις και εξελίσσεσαι μέσα απ την μουσική σου; Είναι τα τραγούδια σου το αποτύπωμα της ζωής σου μέσα απ’ τα προσωπικά σου βιώματα ή η θεματολογία σου έχει να κάνει και με πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας;

Σίγουρα η ζωή και η μουσική δημιουργία είναι αλληλένδετα. Όσο ωριμάζεις σαν άνθρωπος, τόσο ωριμάζεις και σαν μουσικός. Σε μεγάλο βαθμό η μουσική μου είναι το αποτύπωμα των βιωμάτων μου και των συναισθημάτων μου, όχι όμως αποκλειστικά καθώς μπορεί ένα σημαντικό ή ακόμη και ένα τυχαίο καθημερινό γεγονός να με ωθήσει στο να γράψω ένα τραγούδι. Ο πιο σημαντικός παράγοντας πιστεύω τελικά ότι είναι η σωστή διάθεση στην σωστή στιγμή.

χρηστος λουφης

Έχεις ήδη στο ενεργητικό σου μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, το cd «7 στιγμές» και πρόσφατα παρουσίασες το νέο σου single με τίτλο «Χαμογέλα (στην Π)». Γράφεις την μουσική, τους στίχους και ενορχηστρώνεις τα τραγούδια σου. Θα μας πεις μερικά λόγια για τους συντελεστές που είναι δίπλα σου, και εάν θέλεις να το μοιραστείς μαζί μας, ποια είναι η «Π»;

Σίγουρα οι «7 Στιγμές» ήταν μία πολύ προσεγμένη δουλειά από την αρχή μέχρι το τέλος με τραγούδια που ξεχώρισαν. Το νέο single «Χαμογέλα», είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ανθρώπων που πάνω απ όλα είναι καλοί φίλοι μου και μετά συνεργάτες. Στο κομμάτι εκτός από τις κιθάρες που έπαιξα εγώ, οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι: Μάκης Τσίκος-κλαρίνο, Παναγιώτης Κοτσώνης-βιολί, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης-ακορντεόν, Αρσένης Νάσης-κρουστά, Νίκος Δόριζας-τύμπανα και Τέλης Καυκάς-μπάσο. Η επεξεργασία του ήχου έγινε στο studio «Μύθος» από τον Θανάση Γκίκα. Τους ευχαριστώ όλους. Τώρα στην ερώτηση ποια είναι η «Π», όπως είπα και πριν, μπορεί κάποιο σημαντικό γεγονός να γίνει η έμπνευσή μου για να γράψω ένα τραγούδι. Έτσι λοιπόν η «Π» είναι η ανιψιά μου που γεννήθηκε πριν 1,5 χρόνο. Σ αυτήν είναι αφιερωμένο το τραγούδι.

Έχεις εμφανιστεί στις πιο γνωστές μουσικές σκηνές. Τι σημαίνει για σένα η επαφή με τον κόσμο; Τι συναισθήματα σου αφήνει κάθε ζωντανή σου εμφάνιση;Παρόλη την ευκολία που μας παρέχει το ίντερνετ στο να κάνουμε γνωστό το έργο μας σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα ανθρώπων, πιστεύω πως το live παραμένει ο πιο αποτελεσματικός και πιο άμεσος τρόπος επαφής με το κοινό. Έχω εμφανιστεί και συνεχίζω να εμφανίζομαι ζωντανά όσο περισσότερο μπορώ. Την επαφή με τον κόσμο την χαίρομαι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό που βρίσκομαι στην σκηνή, καθώς γινόμαστε μια παρέα, τραγουδάμε μαζί και μοιραζόμαστε την μαγεία που σου δίνει αυτή η αμεσότητα. Επόμενο είναι λοιπόν το πρώτο συναίσθημα που αφήνει στο τέλος ένα live είναι η προσμονή για το επόμενο.

Ποιό είναι το πιο σημαντικό γεγονός που σου έχει συμβεί μέχρι τώρα στην μουσική σου πορεία;Το πιο σημαντικό γεγονός έχει να κάνει με τις ζωντανές εμφανίσεις που είπαμε προηγουμένως και ήταν η στιγμή που ανακάλυψα για πρώτη φορά ο κόσμος τραγουδούσε μαζί μου τα τραγούδια μου. Είναι μια στιγμή που δεν περιγράφεται με λόγια.

Τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον; Υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις και ίσως κάποια νέα κυκλοφορία σύντομα;Συνεχίζω τις εμφανίσεις μου στις 12 Μαρτίου στην Αθήνα στο Holy wood stage. Ταυτόχρονα βρίσκεται στα σκαριά μια δισκογραφική δουλειά στην οποία θα συμμετέχω ερμηνευτικά και αμέσως μετά θα ολοκληρώσω τον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο.

Χρήστο σ’ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα σου.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία στο you are the star.

 

 

Be first to comment