ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ : ” ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΕ, ΑΝΤΕΧΩ ” ! Ά ΜΕΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από την Ριάνα Κουράκου

( Φωτογραφίες : Κατερίνα Γκρέι )

Ο Χρήστος Δάντης, μέσω του You are the star, τόλμησε να δηλώσει στους θαυμαστές του και τους αναγνώστες του περιοδικού μας, ” Ρωτήστε με, αντέχω “!

Κι εσείς, μέσα από αμέτρητα mails που λάβαμε, τολμήσατε και ρωτήσατε!

Εκ των πραγμάτων έπρεπε να γίνει μία επιλογή των ερωτήσεων που στείλατε, γιατί αν δε γινόταν, αυτή η στήλη δε θα τελείωνε ποτέ…

Έτσι, κάποιες παρεμφερείς ερωτήσεις συμπτύχθηκαν.

Αρχικά το περιοδικό αποφάσισε να απορριφθούν κάποιες ερωτήσεις σεξουαλικών ή πολύ προσωπικών δεδομένων. Ο Χρήστος Δάντης όμως, όταν του αναφέραμε κάποιες από αυτές, με χιούμορ δέχτηκε να τις απαντήσει.

Κι έτσι προέκυψε η παρακάτω συνέντευξη, που θα ολοκληρωθεί σε 3 μέρη, με σκοπό να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ερωτήσεις σας!

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την, πέραν πάσης προσδοκίας μας, συμμετοχή σας!

Χρήστος Δάντης λοιπόν και… ” Ρωτήστε με, αντέχω ” !

 Ριάνα Κουράκου: Η Θάλεια από Χαλκίδα ρωτάει: Είσαι απο τους λίγους αρσενικούς αυτού χώρου. Σου αρέσουν οι γυναίκες και το έχεις αποδείξει. Παρόλα αυτά, αν σου έλεγαν να διαλέξεις ανάμεσα στις γυναίκες και τη μουσική, τι θα διαλέγες;  Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο… Ή θα παίζεις μουσική και δε θα ξανά …… ( μπιπ ) ποτέ ή θα ……( μπιπ ) και δε θα παίξεις ξανά μουσική

Χρήστος Δάντης: ( γέλια ) Πω, πω δύσκολο… Ωραία ερώτηση…. ( γέλια ) Λοιπόν κατ’ αρχάς αυτό που θέλω να σχολιάσω, είναι αυτό που λέει περί αρσενικών. Υπάρχουν πολλά κρυφά ποταμάκια, που δεν φαίνονται, απλά εμένα η ζωή μου δημοσιοποιήθηκε αρκετά. Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι αρσενικός και σου αρέσουν οι γυναίκες ή οι άντρες. Το θέμα είναι αν σου αρέσει η συμβίωση, η αγάπη, η συντροφικότητα και το sex παράλληλα. Τώρα, όσον αφορά τον τομέα του sex, μετά από πολύ ώριμη σκέψη, θα πω ότι θα προτιμούσα να παίζω μουσική. Γιατί το sex κάποια στιγμή θα τελειώσει, ενώ η μουσική δεν τελειώνει. Κάποια στιγμή παύει να σε ακολουθεί το σώμα σου, όποιο τεχνητό μέσο και να χρησιμοποιήσεις. Αυτά που σου δίνει η μουσική, το sex δε στα δίνει. Για τη συντροφικότητα όμως δεν το συζητάω… Είναι κάτι που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Η μουσική λοιπόν, θεωρώ και μακάρι να είναι έτσι, πως σε συνοδεύει ακόμα και στη μετάβασή σου, από τη ζωή στο θάνατο.

Ρ.Κ: Η Στέλλα Κάλβη από Καστελόριζο ρωτάει: Είμαι 17 χρόνων. Η αλήθεια είναι πως στην παρέα μου δεν ακούμε ελληνικά τραγούδια. Εγώ όμως θέλω να γίνω τραγουδίστρια και σε έχω μελετήσει. Τι με συμβουλεύεις να προσέχω σε αυτό τον χώρο;

Χ.Δ:  Κατ’ αρχάς να μελετάς πάρα πολύ Στέλλα, να είσαι αδηφάγος και να ακούς όλα τα είδη και αν τελικά η αποδόσεις σου είναι εξαιρετικές, άνω του μετρίου τουλάχιστον,  πρέπει να φυλάγεσαι, να μην τα δίνεις όλα. Στην Ελλάδα είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί, που το καλύτερο από εμάς δεν το θαυμάζουμε, αλλά προσπαθούμε να το χλευάσουμε ή να πούμε ότι μας κουράζει. Πρέπει να είσαι επιφυλακτική στο πόσα δίνεις, την ώρα που τραγουδάς. Να μην το παρακάνεις. Γιατί αν το παρακάνεις, έχει κόστος και στο live και στο studio. Είναι ένα κόστος που το πληρώνουν πολλοί. Αν είσαι έτοιμος να το πληρώσεις, το κάνεις μέχρι το max.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Χρήστο τί εννοείς; Γιατί εσύ το κάνεις μέχρι το max

Χ.Δ: Εγώ ευτυχώς ήμουν από τους πολύ τυχερούς της δισκογραφίας, γιατί ξεκίνησα στην άνθησή της. Μαζί με το hit μπορούσες και να τραγουδήσεις στο φουλ του.  Βέβαια ποτέ κανείς δεν τραγουδάει στο φουλ του από την αρχή της καριέρας του, γιατί μαθαίνει. Μετά τα 40 ωριμάζεις και η φωνή φτάνει στο αποκορύφωμά της. Επειδή όμως έχω παρακολουθήσει και πολλά τηλεοπτικά παιχνίδια, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι την πολλή φωνή, ο Έλληνας δεν την αντέχει, τη βρίσκει κουραστική. Όταν κάποιος τραγουδάει πολύ ψηλά, ο Έλληνας λέει πως φωνάζει. Δεν το αντιλαμβάνεται ως ικανότητα και δυνατότητα, αλλά σαν μειονέκτημα και αναπηρία. Εκεί λοιπόν, πρέπει τον κόσμο με την ελάχιστη και την καλή έννοια, να τον κοροϊδέψεις, να του χαϊδέψεις τα αυτιά, αν θες να κάνεις μεγάλη επιτυχία.

Ρ.Κ: Καλλιτεχνικά λοιπόν, η Στέλλα πρέπει να προσέξει αυτά που πρότεινες. Είναι όμως μόνο αυτά που πρέπει να προσέξει ένα νέο παιδί , που μπαίνει σε αυτό τον χώρο;

Χ.Δ: Όχι, είναι πολλά ακόμη. Πρέπει να είσαι χειριστικός, ακόμη και να έχεις δίκιο ή ακόμα και αν δεν τα πηγαίνεις καλά με κάποιους, πρέπει να το πνίγεις. Δεν κάνει να γίνεσαι κακός. Και το πιο σημαντικό είναι το πώς θα τα πας καλά με τον κόσμο. Να δείχνεις ένα αληθινό πρόσωπο, γιατί ο κόσμος την αλήθεια την καταλαβαίνει. Μπορεί να αργεί, αλλά την καταλαβαίνει!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Ο Άρης Κοσμάς ρωτάει:  Έχεις πάει με θαυμάστρια σου;

Χ.Δ: Όχι!

Ρ.Κ: Έλα τώρα, αλήθειες λέμε…  «Ρωτήστε με, αντέχω»  ονόμασες τη συνέντευξη…. ( γέλια )

Χ.Δ:  Αλήθεια λέω. Με ενδιαφέρει περισσότερο το άτομο που συνευρίσκομαι μαζί του, να μην επηρεάζεται από αυτό που είμαι! Βεβαίως πάμε πακέτο, αλλά ο θαυμασμός σου για κάποιον μπορεί να σου ωραιοποιεί μια κατάσταση κι αυτό  εμένα δεν μου αρέσει. Μου αρέσει ο άνθρωπος γυμνός.

Ρ.Κ:  Η Τάνια Καβάλου ρωτάει:  Ποιο ελληνικό τραγούδι έχεις ζηλέψει που δεν το έχεις πει εσυ;

Χ.Δ: Πάρα πολλά! Ένα από αυτά είναι το «Καίγομαι, καίγομαι», που το έκανα και διασκευή, του Σταύρου Ξαρχάκου  και του Νίκου Γκάτσου. Είναι πολλά όμως αυτά που έχω ζηλέψει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Ο Γιάννης ρωτάει: Ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο και τι ομάδα είσαι;

Χ.Δ: Καθόλου δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Είμαι πλήρως άσχετος.  Έχω ραντεβού με φίλους μου από την Καισαριανή να δούμε Champions League και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω… ( γέλια ). Σε μεγάλη ηλικία έμαθα τί είναι το offside, για να σου δώσω να καταλάβεις. Είμαι θαυμαστής κάποια ομάδας, θα προτιμούσα να μην την πω, αλλά ασχολούμαι πολύ επιφανειακά.

Ρ.Κ: Ο  Γιώργος Κελαϊδίτης ρωτάει: Πιστεύεις στον Θεό;

Χ.Δ: Πάρα πολύ! Και στον Θεό και στα θείο γενικότερα και δεν χρειάζεται άλλη εξήγηση γι’ αυτό!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Η Γιάννα Αγγέλου ρωτάει: Τα τελευταία χρόνια τα video clip σου τα γυρίζεις στα live σου. Γιατί  δεν έχεις επιλέξει κάτι πιο εντυπωσιακό, όπως πολλοί άλλοι καλλιτέχνες;

Χ.Δ: Κατ’ αρχάς ένα video clip έχει τεράστιο κόστος και αυτό το κόστος δεν το παίρνεις σχεδόν ποτέ σε αντίκρυσμα, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις έχουν πέσει. Δεύτερον, αυτό που κάνω πιο καλά στη ζωή μου είναι το live και μου αρέσει να υπάρχει  εικόνα, να συνοδεύεται. Πιστεύω πως ο κόσμος ενδιαφέρεται πιο πολύ για μία live εκτέλεση, παρά για κάτι στημένο. Το στημένο έχει παραγίνει.

Ρ.Κ: Ο Βασίλης Μανωλόπουλος ρωτάει: Εκνευρίζεσαι οταν γράφουν αρνητικά σχόλια για σένα ή την δουλειά σου;

Χ.Δ: Ποιος δε θα εκνευριζόταν; Απλά φροντίζω να μαθαίνω από αυτά. Όταν έχουν να κάνουν με την κριτική και όχι με την εμπάθεια, προσπαθώ να μαθαίνω από αυτά, μήπως τελικά κάνω εγώ κάτι λάθος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ

Ρ.Κ: Και πώς αντιδράς όταν εκνευρίζεσαι;

Χ.Δ: Είμαι φοβερά παρορμητικός. Μπορεί να συντάξω ένα κείμενο να απαντήσω δημοσίως, αλλά παίρνω πολλές ανάσες και τελικά δεν το κάνω.

Ρ.Κ: Η Μαρία Αναγνωστοπούλου ρωτάει: Υπάρχουν συνεργασίες που μετάνιωσες ή κάποιες που τις ήθελες πολύ και δεν προέκυψαν;

Χ.Δ: Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες που δεν μου βγήκαν σε αυτό που είχα φανταστεί εξαρχής, αλλά δεν μετάνιωσα για τις συνεργασίες μου. Τις έχω απολαύσει όλες και τις έχω υποστηρίξει μέχρι τέλους. Υπάρχουν όμως πολλές συνεργασίες που θα ήθελα να κάνω και δεν έχουν συμβεί ακόμα. Μερικές από αυτές είναι με τον Αντώνη Μιτζέλο, με την Τσαλιγοπούλου και πολλές άλλες. Δεν αναφέρω την Γλυκερία, που θα ήθελα να ξανασυνεργαστώ, γιατί έχω ήδη συνεργαστεί 2-3 φορές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Η Αμαλία Αμπάζη ρωτάει: Γράφεις τραγούδια κατά παραγγελία ή μόνο όταν έχεις έμπνευση;

Χ.Δ: Και κατά παραγγελία να είναι, δηλαδή να μου πει κάποιος θέλω ένα τραγούδι, θα πρέπει να έχω έμπνευση για να το γράψω.

Ρ.Κ: Υποθέτω πως η Αμαλία εννοεί κατά πόσο γράφεις επιχειρηματικά ή εμπορικά  και μόνο…

Χ.Δ: Δεν γίνεται κατά παραγγελία αυτό. Δε θα σου βγει καλό το τραγούδι.

Ρ.Κ: Πολλοί συνθέτες το κάνουν όμως…

Χ.Δ: Για να γίνει όμως επιτυχία, πρέπει να δουλεύεις κάτω από συνθήκες έμπνευσης.

Ρ.Κ: Θα έγραφες για κάποιον καλλιτέχνη που δεν εκτιμάς;

Χ.Δ: Όχι. Κάτι θα πρέπει οπωσδήποτε να εκτιμάω σε αυτόν. Αν όχι την φωνή του, μπορεί να είναι η στάση του στον χώρο, τα τραγούδια που τραγουδάει, κάτι…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Ο Γιάννης Αϊβαλής ρωτάει: Αν ένα τραγούδι σου που αγαπάς πολύ δεν έχει απήχηση στο κοινό, σε στενοχώρει;

Χ.Δ:  Όχι, γιατί περιμένω τον χρόνο.  Υπάρχουν πολλά τραγούδια που δεν έχουν απήχηση στο κοινό άμεσα και χτίζονται μέσα στη συνείδησή του, μέχρι που γίνονται τεράστια κτίρια και το αγαπούν στο τέλος. Το «Σκοτώνω» για παράδειγμα ήταν ένα τραγούδι που περίμενα πως θα έκανε μεγάλη επιτυχία αμέσως. Άργησε τελικά πάρα πολύ. Του πήρε 2-3 χρόνια. Και το «παλιό μου παλτό» το ίδιο. Με τα χρόνια όμως κέρδισε.

Ρ.Κ: Η Μαριάννα Αντωνίου ρωτάει:  Όταν συνθέτεις, έχεις ως γνώμονα την απήχηση που θα έχει το τραγούδι σου ή δε σε νοιάζει αυτό το κεφάλαιο;

Χ.Δ: Πάντα σε νοιάζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και πάντα κοιτάς να μη δυσκολέψεις το αυτί του ακροατή σου. Προέρχομαι από ένα χώρο και μια σχολή, ας πούμε, συνθετική, από ανθρώπους  που ήξεραν και είχαν ένα τρόπο να σε πιέσουν να τραγουδήσεις  ένα τραγούδι, χωρίς να καταλαβαίνεις πως… Έχω διαδαχτεί καλά αυτή τη σχολή και μέχρι κάποια στιγμή τη δούλεψα αρκετά και την  ξέρω. Αν αρχίσουμε και δυσκολεύουμε τα πράγματα, τότε θα κάνουμε μουσική για τους μουσικούς. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο στην καριέρα ενός καλλιτέχνη, να κάνει δηλαδή ένα πιο μουσικό album. Αυτά θα είναι δύσκολο να γίνουν επιτυχία. Πάντα φροντίζεις να έχεις σα γνώμονα το αυτί του ακροατή σου.  Γνωρίζεις πάνω-κάτω ποια είναι τα ακούσματά του και ποια τον κουράζουν. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το αγνοήσεις, γιατί είναι σα να αγνοείς τον ίδιο τον ακροατή.

Ρ.Κ: Τραγούδια που δε σου αρέσουν, έχεις τραγουδήσει;

Χ.Δ: Θα έλεγα πως υπήρξαν 2-3 τραγούδια που δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα, αλλά η σκοπιμότητα του album επέβαλλε να τραγουδήσω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Ο Κώστας από Νέα Φιλαδέλφεια ρωτάει: Ποιο κοινό είναι αυτό που σε αφορά;

Χ.Δ: Θα ήθελα να είναι ο κόσμος που έχει ακούσει classic rock. Όμως είναι λίγος ο κόσμος αυτός και συνηθίζει να μη θαυμάζει ότι του έρχεται από τον ελλαδικό χώρο. Θαυμάζει ευκολότερα  ότι του έρχεται από τον έξω χώρο ή θεωρεί πως το rock είναι φιλοσοφία και στάση ζωής μόνο, οπότε το δέχεται μόνο από συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Έχω κάποιο από αυτό τον κόσμο. Η πραγματική επιτυχία γίνεται όμως όταν τα τραγούδια σου είναι μαζικά. Σε αυτή την περίπτωση σε αφορά όλος ο κόσμος. Μετά από χρόνια, μπορείς να πεις πως εγώ, αφού έχω επιλέξει και πιο μικρούς χώρους για να παίζω, μου αρέσουν οι άνθρωποι που περισσότερο ακούν οι άνθρωποι τα τραγούδια, παρά τα βλέπουν. Κάποια στιγμή στο twitter είχα ένα μότο: «Μην ακούς μουσική με τα μάτια σου» . Υπάρχει κόσμος που ακούει τραγούδια μόνο για να είναι in ή επειδή κάποιος του είπε πως αυτό το τραγούδι είναι must. Αυτός ο κόσμος δεν με ενδιαφέρει, γιατί δεν αντιλαμβάνεται τί ακούει. Το να μην ακούς λόγω ηλικίας κάποιο είδος μουσικής είναι λογικό. Κι εγώ στη μετάβασή μου από το rock σε μπάντες όπως οι DuranDuran, είχα πρόβλημα, δεν το έλεγα. Εγώ θαύμαζα τη μουσική τους, αλλά οι φίλοι μου ήταν πολύ ροκάδες και  χλεύαζαν, μου έλεγαν «έλα ρε φλώρε». Είναι λοιπόν κάποιες ηλικίες που απαιτούν μια συγκεκριμένη στάση κι εκεί το καταλαβαίνω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρ.Κ: Έχουμε ένα φίλο ανώνυμο, ο οποίος ρωτάει: Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, υπάρχει κάτι που σε κάνει αισιόδοξο;

Χ.Δ: Το ότι βλέπω όλο και περισσότερες μπάντες που κάνουν μουσική και έχουν φτιάξει ένα δικό τους κόσμο, μέσω ίντερνετ. Μέσω youtube δηλαδή, facebook, μέσω των blogs. Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο για μένα, γιατί δείχνει πως η μουσική περνάει στα χέρια των μουσικών. Με αυτό το σκεπτικό έφτιαξα κι εγώ την εταιρία μου. Ήθελα μια εταιρία από ένα μουσικό, τραγουδιστή προς τους μουσικούς και τραγουδιστές, έτσι ώστε και επιτυχία να μην μπορέσεις να εξασφαλίσεις σε κάποιον, να γίνει με το κεφάλι ψηλά και συμμεριζόμενος τις ανάγκες του και την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει.

Ρ.Κ: Πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχοσύνθεση ενός καλλιτέχνη αυτό που λες. Και είναι σημαντικό να καταλάβει πως εάν δεν ήρθε η επιτυχία, αυτό δεν είναι αποτυχία. Η επιτυχία μπορεί να είναι σε μια γωνία και να περιμένει.

Χ.Δ: Ή μπορεί και να μην έρθει ποτέ. Εγώ αυτό που λέω στον γιο μου, ο οποίος παίζει μουσική και θέλει να κάνει μουσική,  είναι ότι παίζουμε μουσική γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, όχι για να κάνουμε επιτυχία και να γίνουμε superstar.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥΡ.Κ: 15 χρονών είναι ο γιος σου;

Χ.Δ: Στα 15.

Ρ.Κ: Πως εξηγείς όμως τί σημαίνει αυτό σε ένα παιδί 15 χρονών;

Χ.Δ: Όταν του το είπα αυτό,  ήταν 10 ετών και μου λέει, εννοείς ότι η μουσική μας βασανίζει την ώρα που κοιμόμαστε, την ώρα που μας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο ή ευχάριστο, την ώρα που ακούμε τη μουσική μες στο κεφάλι μας, αυτό δεν εννοείς;  Του λέω, ακριβώς. Είναι πολύ απλό λοιπόν αυτό για ένα μουσικό για να το καταλάβει. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΙΑΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ

 

Το ΄β μέρος έρχεται την επόμενη εβδομάδα…

Be first to comment