ΣΥΝΤΑΓΕΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Γευστικές αναζητήσεις με την Goga

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι περιμένουν από εσάς να τους χαρίσετε το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα, που δεν είναι άλλο από ένα υπέροχο, γευστικό και συγχρόνως εντυπωσιακό πιάτο γεμιστής γαλοπούλας!!!!

χριστουγεννιατικη γεμιστη γαλοπουλα

Υλικά:
• 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 ½ – 5 κιλά
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
• 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• τα συκωτάκια της γαλοπούλας
• 150 γρ. ρύζι καρολίνα
• 1 φακελάκι κουκουνάρι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές
• 100 ml κονιάκ ή μπράντι
• 300 γρ. κάστανα βρασμένα
• 200 γρ. δαμάσκηνα
• 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
• 150 γρ. φέτες μπέϊκον
• 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
• 1 κύβο κότας
• 2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• αλάτι, πιπέρι
• στρογγυλές πατατούλες (όσες θέλετε)

Εκτέλεση:
Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά. Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας . Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο. Ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Στην συνέχεια ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι ή μαργαρίνη και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτετε και τα μανιτάρια και σοτάρετε 6’-7΄ ακόμη. Μετά σβήνετε με το κονιάκ, το νερό και τον κύβο κότας και βράζετε 25’-30’ μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα, τα δαμάσκηνα , το μαϊντανό, το ξύσμα πορτοκαλιού και αφού κρυώσει την γεμίζετε με ένα κουτάλι στην κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά , στην συνέχεια καρφώνετε στο στήθος της γαλοπούλας φέτες μπέϊκον με οδοντογλυφίδες για να είναι σταθερές και την τοποθετείτε σε γάστρα με το καπάκι κλειστό. Αν θέλετε βάζετε γύρω από την γαλοπούλα πατατούλες μικρές στρογγυλές. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι ή μαργαρίνη τη γαλοπούλα και την ψήνετε στους 100 βαθμούς για 4 ½ ώρες . Τρυπάτε με το πιρούνι για να δοκιμάσετε αν είναι έτοιμη και σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση και τις πατατούλες χωριστά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Be first to comment