ΣΥΝΤΑΓΗ – ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Γευστικές αναζητήσεις με την Goga

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

mousakas

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ:
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο multi
¾ φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτί τοματοχυμό ή 5 μέτριες φρέσκες ντομάτες στο multi
1 κύβο λαχανικών
½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. μπαχάρι
½ κ.γ. κανέλα
Αλάτι – πιπέρι
3 ποτήρια νερού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το τριμμένο κρεμμύδι, τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε, μέχρι να φύγει το κόκκινο χρώμα του για περίπου 10΄ με 15΄, ανακατεύοντας τον, προσέχοντας να μην μας πιάσει. Στην συνέχεια βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του. Όταν τα πιεί η σάλτσα κιμάς είναι έτοιμη.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
• 1 κουτί γάλα εβαπορέ και το αντίστοιχο νερό ή 1 λίτρο φρέσκο γάλα
• 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο

• 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
• 2 αυγά
• Αλάτι – πιπέρι
• 100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
Σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνω το βούτυρο, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω συνέχεια για να μην μου κολλήσει και κάνει σγρομπαλάκια και ρίχνω λίγο – λίγο το γάλα και ανακατεύω επίσης. Μόλις πήξει, αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω μέσα το αλάτι, το πιπέρι και στην συνέχεια το τριμμένο τυρί και τα αυγά (χτυπημένα σε ένα πιάτο) και ανακατεύω συνέχεια και γρήγορα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:
4 – 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες ή μακριές σε μέτριες φέτες (τις βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και αλάτι κομμένες σε φέτες για να ξεπικρίσουν, και τις αφήνουμε μέχρι να τηγανίσουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Μετά τις στίβουμε απαλά να φύγουν τα νερά)
5 – 6 μέτρια κολοκυθάκια σε ψιλές φέτες (προαιρετικά)
5 μεγάλες πατάτες σε μέτριες φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες, ύστερα τα κολοκυθάκια (προαιρετικά) και τέλος τις μελιτζάνες.
Στρώνουμε στο ταψί πρώτα τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες, ύστερα τα κολοκυθάκια, μετά τον κιμά και τέλος την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς σε αερόθερμο ή αντιστάσεις πάνω – κάτω, μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ωραίο καφέ χρώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Την μπεσαμέλ να την φτιάξετε, αφού έχετε ετοιμάσει τα τηγανητά και τον κιμά και τα έχετε στρώσει στο ταψί σας, γιατί πρέπει να είναι ζεστή.
Η δόση είναι για ταψί ή πυρέξ Νο30 με Νο40.
Όταν ανακατεύετε στην αρχή την μπεσαμέλ, να προσέξετε μην καείτε, γιατί πιτσιλάει.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Be first to comment