ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ

ΓΥΘΕΙΟ

Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μπουγάδης

Γύθειο. Η Γη των Θεών.
Το Γύθειο είναι το λιμάνι της Λακωνίας, κτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και πίσω του υψώνεται ο Ταΰγετος.
Ενώνεται με το νησάκι Κρανάη που σύμφωνα με το μύθο εκεί πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρης με την Ελένη. Στο νησάκι βρίσκεται ο Πύργος Τζανετάκη που στεγάζεται το Μουσείο Μάνης και ο οκταγωνικός μαρμάρινος φάρος του Γυθείου.
Είναι μια όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα και διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια. Κατά μήκος της παραλιακής υπάρχουν αρκετά ουζερί με ντόπιο χταπόδι , εστιατόρια, ξενοδοχεία , καφέ και μπαρ.
Το αρχαίο Γύθειο ήταν ο ναύσταθμος της Σπάρτης.
Κοντινές παραλίες είναι του Μαυροβουνίου μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Ελλάδος, το Βαθύ , Ο Αγερανός ,Καμάρες ,Σελινίτσα.
Το όνομα του προέρχεται από την αρχαιότητα και σύμφωνα με τον Παυσανία ονομαζόταν Γη των Θεών και αυτό από την παράδοση λέγεται ότι ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας κατά το κτίσιμο της πόλεως ήρθαν σε σύγκρουση , εξ αιτίας του μαντείου των Δελφών . Επειδή όμως δεν υπήρχε νικητής και έπειτα από συνεννόηση δεν ονόμασαν την πόλη Ηράκλεια ή Απολλώνια αλλά Γη των Θεών με αποτέλεσμα να τιμούνται και οι δύο στην πόλη αυτή.
Το Γύθειο απέχει από : Αθήνα 271 χλμ, Σπάρτη 45 χλμ, Μυστρά 50 χλμ. Μονεμβάσια 64 χλμ. Αρεόπολη 28 χλμ.
Είναι έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης με Ιστορική έδρα την Αρεόπολη.

1 Comment

  • Reply April 18, 2015

    pav

    Δυστυχώς ο Πύργος Τζανετάκη δεν είναι επισκέψιμος εδώ και πολύ καιρό!

Leave a Reply