ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ !

Από την Ελισάβετ Τσίκνα ( Ειδική παιδαγωγός )

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Κατασκήνωση!

Κάθε χρόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θυμάμαι να γυρνάω σπίτι με το ίδιο πάντα αίτημα «Φέτος θα πάω κατασκήνωση!». Δυστυχώς ή ευτυχώς πάντα κέρδιζε το χωριό με τον παππού και τη γιαγιά! Όμως ακόμη θυμάμαι τη λαχτάρα και τη μικρή ζήλεια που ένιωθα όταν οι φίλες μου, μου περιέγραφαν το πόσο όμορφα περνούσαν εκεί.
Η κατασκήνωση είναι µια ξεχωριστή ευκαιρία για τα παιδιά και τους εφήβους να γεµίσουν παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο τους, τους θερινούς µήνες. Παράλληλα, αποτελεί µια πολύ καλή εναλλακτική για όσους γονείς εργάζονται το καλοκαίρι και δεν έχουν έναν παππού και µια γιαγιά, µε σπίτι στο χωριό.
Τα προγράμματα των κατασκηνώσεων είναι ποικίλα. Δραστηριότητες όπως κολύμπι, αθλοπαιδιές, παιχνίδια γνώσεων και περιπέτειας, διαγωνισμοί χορού και τραγουδιού, θεατρικές παραστάσεις, παραμονή σε σπιτάκια ή σκηνές, χαρίζουν στα παιδιά διασκέδαση και ποικιλία ερεθισμάτων.
Αν ακόμη διατηρείτε επιφυλάξεις για το αν θα στείλετε το παιδί σας εκεί, μάθετε πως ο θεσμός αυτός μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην ανάπτυξη των παιδιών σας. Αρχικά, λειτουργεί θετικά στην ωρίμανση της προσωπικότητας των παιδιών. Το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του, ψυχαγωγείται, αθλείται και διευρύνει τους ορίζοντές του. Επιστρέφοντας στο σπίτι το παιδί θα «κουβαλάει» μαζί του σημαντικά εφόδια όπως:
Πνεύμα Ομαδικότητας: Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί με βάση το «εμείς» και όχι το «εγώ». Ανήκει σε μια μικρή ομάδα – κοινωνία και ωθείται να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με τα παιδιά και τους ομαδάρχες για το όφελος της ομάδας.

Οριοθέτηση – Τήρηση Κανόνων: Ξεχάστε τη ζωή στο σπίτι. Εκεί τα παιδιά τηρούν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εκτός από τη διασκέδαση υπάρχουν υποχρεώσεις και κανόνες, οι οποίοι τηρούνται από όλους.

Αυτονομία: Η προσωπική υγιεινή, το συμμάζεμα του χώρου, το στρώσιμο του κρεβατιού και η οργάνωση του χρόνου είναι μερικά από τα καθήκοντα του παιδιού. Πλέον τα παιδιά με την επίβλεψη των ομαδαρχών καλούνται να φροντίσουν μόνα τον εαυτό τους.

Φιλία: Η συναναστροφή, η συνεργασία και οι ξέγνοιαστες στιγμές με τα υπόλοιπα παιδιά βοηθούν στην κοινωνικοποίησή του και του χαρίζουν την ευκαιρία να βιώσει την ομορφιά της φιλίας.

Επαφή με τη φύση: Η ζωή στη φύση είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Το παιδί απολαμβάνει τη φύση που στερείται στην καθημερινότητά του και απαλλάσσεται από μη ωφέλιμες συνήθειες, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η τηλεόραση.
Στρατηγικές για Διασκέδαση!
1. Η πρώτη φορά που ένα παιδάκι συμμετέχει σε μια κατασκήνωση είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς πρέπει να αποχωριστεί το σπίτι και την οικογένειά του. Γι’ αυτό καλό είναι να είναι άνω των 7 ετών, για να έχει προηγηθεί η ένταξή του στη σχολική ζωή.
2. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα αν το παιδί σας είναι κοινωνικό και κάνει εύκολα φιλίες. Αν συμβαίνει το αντίθετο, ίσως να μην είναι έτοιμο για ένα τέτοιο βήμα.
3. Ιδιαίτερα βοηθητικό για την προσαρμογή κάποιων παιδιών είναι να πάνε με κάποιο συνομήλικο που ήδη γνωρίζουν.
4. Δεδομένου ότι πρόκειται για τη διασκέδασή του, το παιδί δεν πρέπει να καταπιεστεί σε περίπτωση που δε συμφωνεί εξαρχής.
5. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης, έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά του.
6. Βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και πως παρέχεται ισορροπημένη διατροφή.
7. Ενημερώστε τα παιδιά σχετικά με το πρόγραμμα επισκέψεων, έτσι ώστε να μη νομίζει πως το ξεχνάτε ή δεν ενδιαφέρεστε για εκείνο.
8. Αποφύγετε τα πολλά τηλεφωνήματα και τις έκτακτες επισκέψεις, καθώς μπορεί να επιδεινώσετε τη νοσταλγία του για το σπίτι, γεγονός το οποίο θα δυσχεράνει το δέσιμό του με την ομάδα
9. Μοιραστείτε τη χαρά σας για το γεγονός ότι θα πάει μόνο του διακοπές, διότι μεγάλωσε. Δείτε το και ως ευκαιρία για την προσωπική σας χαλάρωση.
10. Ενημερώστε τους υπευθύνους για τυχόν προβλήματα υγείας ή αλλεργίες των παιδιών.
11. Κάποια ασφαλιστικά ταμεία είναι συμβεβλημένα με ορισμένες κατασκηνώσεις. Εναλλακτικά μπορείτε να ενημερωθείτε διαδικτυακά (www.pelk.gr), ή τηλεφωνικά μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Κατασκηνώσεων, για την κατασκήνωση που θα επιλέξετε.

Καλή διασκέδαση!

Be first to comment