ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ

MATIAΕίναι τα μάτια  το παράθυρο του εγκέφαλου; Μια σημαντική μελέτη, στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science,  διαπιστώνει ότι τα αγγεία των ματιών μας, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός μας .

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με έντονα και ευδιάκριτα αγγεία,  βαθμολογούνται πιο χαμηλά στα τεστ IQ, στη μέση ηλικία . Άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα , ο διαβήτης , ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, δεν ευθύνονται για τα αποτελέσματα,  λέει ο Idan Shalev, Ph.D. , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

Τι σημαίνει αυτό; ” Τα αγγεία των ματιών μας μπορεί να αντανακλούν την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου μας, επειδή είναι παρόμοια σε μέγεθος, δομή και  λειτουργία “, λέει ο Shalev . ” Τα αγγεία των ματιών, αναπτύχθηκαν από τα ίδια κύτταρα που αναπτύσσονται και τα εγκεφαλικά αγγεία, ” προσθέτει .

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια μας, με κίνδυνο για άλλες ασθένειες όπως η άνοια , καρδιαγγειακή νόσος ή εγκεφαλικό επεισόδιο , αλλά οι μελέτες αυτές έγιναν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας , λέει ο Shalev . Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η υγεία των ματιών μας, θα μπορούσε να δείξει την υγεία του εγκεφάλου σε πολύ μικρότερη ηλικία .

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό για μας; Μια επίσκεψη σε οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη . Ακόμα κι αν είστε ευλογημένοι με όραση 20/20 , η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς,  ( ζητήστε το στον οφθαλμίατρο και ξέρει αυτός τι είναι ) είναι πιο σημαντική από ένα απλό οπτικό τεστ .  Θα μπορούσε να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε ακόμη και την κατάσταση του εγκεφάλου. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος, για να παρακολουθείτε τις αλλαγές, αν είστε σε υψηλό κίνδυνο για μια ασθένεια, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, κατά τα λεγόμενα του Shalev. Κάνοντας την εξέταση αυτή κάθε χρόνο, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να παρακολουθεί και τις αλλαγές, που σε αντίθετη περίπτωση , οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, ενώ στην ουσία έχουν πολλά να μας πουν και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αργότερα.

Be first to comment