ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ : ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ , ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

συναισθηματικη χειραγωγηση

Από την Μαρία Φάρου ( Ψυχολόγος )

Συναισθηματική Χειραγώγηση.

Ο όρος συναισθηματική χειραγώγηση, αναφέρεται σε μορφή ψυχολογικής κακοποίησης η οποία φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Αυτή έχει ως απώτερο στόχο να χειραγωγεί και να ελέγχει, έχοντας κύριο γνώμονα τον φόβο του άλλου μέλους όπου δέχεται αυτήν την ψυχολογική βία.

Συνέπειες.

Οι συνέπειες που αυτή επιφέρει είναι συνήθως έντονη ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθηση ανεπάρκειας, ενοχικότητας και μη δυνατότητας διαφυγής. Πως μπορούμε να την αναγνωρίσουμε;

Χρειάζεται καθαρή κρίση και επιλογή ατόμων που να την ενισχύουν. Ρωτήστε ανθρώπους τέτοιου χαρακτήρα τους οποίους εμπιστεύεστε εάν εντοπίζουν τέτοια σημάδια και μπείτε ενώ σας περιγράφουν «μέσα» στη δική τους οπτική.

Οριοθετηθείτε: Χρειάζεται ψυχική δύναμη για να αρχίσετε να λέτε όχι σε πράγματα που θεωρείτε πως δεν έχουν λογική υπόσταση και μπορούν να βλάψουν έστω και ελάχιστα την ψυχική σας γαλήνη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Βρείτε μικρά εργαλεία για να την χτίσετε.

Μην υποτιμάτε: Μην υποτιμάτε μικρές καθημερινές στιγμές ηρεμίας και χαράς. Αυτές μπορεί να είναι ικανές να ενισχύσουν την πίστη στον εαυτό σας. Χρειάζεται να εξετάσετε τι θα σας γέμιζε χωρίς να επηρεάζεστε από οποιοδήποτε φόβο απειλής.

Ξεκαθαρίστε το τοπίο μέσα σας: Είναι βασικό να επέλθει η πλήρης συνειδητοποίηση για το είδος των συναισθημάτων για να είμαστε σε θέση να τα επιλύσουμε. Ο φόβος μας καθιστά αδύναμους και μη διαυγείς ως προς αναγνώριση συναισθημάτων. Για αυτό πάρτε ευκαιρία να χαλαρώσετε, να γράψετε για να καταλάβετε τον χαρακτήρα των συναισθημάτων σας.

Δώστε σημασία: Ένας λόγος που αυξάνει την χειραγώγηση είναι η αμέλεια και η αδιαφορία. Θεωρείτε συχνά ότι δεν είναι σημαντική. Κι όμως οι συνέπειες συχνά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες είτε σε συνειδητό είτε σε ασυνείδητο πλαίσιο. Για αυτό ξεκινήστε να είστε πιο προσεκτικοί στην παρατήρηση συνθηκών και συμβάντων. Έτσι η αξιολόγηση θα έχει καλύτερη οπτική.

Θυμηθείτε τις ανάγκες σας: Αυτές θα πρέπει πάντοτε να είναι πρώτο πλάνο και πρώτη προτεραιότητα.

Παραδείγματα:

Δεν είναι απαραίτητο όταν μιλάμε για αυτή να αναφερόμαστε σε ερωτικές σχέσεις. Την συναντάμε συχνά ακόμα και σε σχέσεις μητέρας- παιδιού, επαγγελματικές σχέσεις ή άλλων ειδών σχέσεις. Μπορεί να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα εκφόρτισης ενοχικότητας (απειλή για εγκατάλειψη), υλιστικό (χρήση χρημάτων), ή και δωροδοκίας. Η ενοχή χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις ως μοχλός για την επίτευξη σκοπών.

 

( Με την Μαρία Φάρου μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσα από την ιστοσελίδα της: http://farou.gr/, την σελίδα της στο facebook: ψυχολογος οnline https://www.facebook.com/MariaFarouPsychologist και στο email της: maria@farou.gr.

 

 

Be first to comment