10 ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

Από την Ριάνα Κουράκου

ευτυχια ειναι

 

Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, που σου υπόσχονται μέσα από αυτά, να βρεις την πραγματική ευτυχία. Άλλοι τόσοι χιλιάδες κανόνες, που πρέπει να ακολουθείς, για να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος, σε αυτή τη ζωή.

Που όμως βρίσκονται η αλήθεια και το ψέμα;

Έχει κανόνες η ευτυχία; Υπάρχει, πραγματικά, βιβλίο με οδηγίες χρήσης για να την βρεις;

Δεν το γνωρίζουμε… Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω, είναι πως υπάρχουν 10 μύθοι γύρω από την ευτυχία και την κατάκτησή της, που οι άνθρωποι πιστεύουμε, αλλά εμείς θα τους καταρρίψουμε…

 

Μύθος Νο 1 Η ευτυχία είναι θέμα γονιδίων

θεμα γονιδιων

Αναμφισβήτητα, κάποιοι άνθρωποι είναι από την φύση τους αισιόδοξοι και κάποιοι άλλοι πεσιμιστές.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η αισιοδοξία και κατά συνέπεια η ευτυχία, είναι κληρονομικά χαρίσματα.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή λέει, πως μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, να είσαι αισιόδοξος. Μπορείς να καταπολεμήσεις τις μαύρες σκέψεις, όταν έρχονται απειλητικές, να κατακλύσουν το μυαλό σου. Και στο τέλος, μπορείς να βγεις νικητής. Αρκεί να μην έχεις παντρευτεί τη θλίψη και τη στενοχώρια. (Το πώς, θα το δούμε σε επόμενο άρθρο, αφιερωμένο σε αυτό το θέμα).

Άρα, τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, εκτός αν αποφασίσεις, να αποκτήσεις ευχάριστες συνήθειες στη ζωή σου!

 

Μύθος Νο 2 Μια επιτυχημένη καριέρα, θα σου φέρει την ευτυχία

καριερα

Μια επιτυχημένη καριέρα, σίγουρα σου παρέχει πολλά πράγματα. Χρήματα, δόξα, κοινωνικό status, επιβράβευση και πολλά άλλα, που σίγουρα σου χαρίζουν στιγμές χαράς. Είναι όμως όλο αυτό αρκετό, για να συμπληρώσει το παζλ της ευτυχίας; 

Την απάντηση την αφήνω πάνω σου… Εσύ κατά βάθος ξέρεις την αλήθεια μέσα σου…

 

Μύθος Νο 3 Η ευτυχία βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες

ευτυχια

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι δυστυχισμένοι όταν δεν έχουν μια καλή δουλειά, σχέση ή κοινωνική ζωή.

Αυτό σημαίνει πως η ευτυχία τους βασίζεται πάνω σε άλλους και όχι στον εαυτό τους.

Κατά ένα 10%, αυτή είναι μία πραγματικότητα. Υπάρχει και το άλλο 90% όμως, που λέει πως ο εγκέφαλός σου μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες της προσωπικής σου ευτυχίας, χωρίς αυτή να χρειάζεται κανέναν άλλο για να επιβιώσει.

Αυτό είναι ένα καλό νέο, γιατί ενώ σίγουρα δεν μπορείς να αλλάξεις τις εξωτερικές συνθήκες, μπορείς σίγουρα να βελτιώσεις τους τρόπους που τις αντιλαμβάνεσαι. Όλα στο χέρι σου είναι… Ή μάλλον στο μυαλό σου…

 

Μύθος Νο 4 Η ευτυχία δεν αγοράζεται

hapiness

Μεγάλος μύθος! Φυσικά και αγοράζεται, αλλά με αντάλλαγμα στιγμές που θα σου χαρίσουν εμπειρίες ζωής, όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι, αντί για ένα ζευγάρι γόβες.

Ακόμα, η αγορά δώρων σε αγαπημένα σου πρόσωπα, μπορεί πολλές φορές να σου φέρει πολλή περισσότερη ευτυχία, από το να γίνεις αποδέκτης κάποιου δώρου εσύ.

Ξόδεψε λοιπόν, αλλά γνωστικά!

 

Μύθος Νο 5 Οι συνεχώς και χωρίς λόγο χαρούμενοι άνθρωποι είναι οι ανόητοι

happy people

Ανόητοι είναι όσοι έχουν αυτή την άποψη…

Όταν δεν περιμένεις κάποιο λόγο για να είσαι χαρούμενος, αλλά ευχαριστείς τον Θεό που υπάρχεις και είσαι μέρος αυτού του μαγικού συστήματος που λέγεται ” ζωή “, τότε δεν έχεις παρά μόνο να λάβεις από το σύμπαν! Αυξάνεται η δημιουργικότητά σου, η ευφυΐα σου και λύνονται όλα τα προβλήματά σου. Έτσι απλά… μαγικά…

 

Μύθος Νο 6 Αν πετύχεις έναν στόχο σου, θα είσαι ευτυχισμένος

στοχος

Έχασες ένα κιλό. Παντρεύτηκες. Αγόρασες ένα σπίτι. Είσαι οκ; Τελείωσες με το κεφάλαιο ” ευτυχία”;   Για ξανασκέψου το… Κάθε φορά που φτάνεις το σημείο αναφοράς, ο εγκέφαλος αρχίζει να ψάχνει ένα καινούριο. Δεν γίνεσαι ευτυχισμένος για πάντα, γιατί ξεκινάς την αναζήτηση και την επίτευξη ενός νέου στόχου. Και φυσικά αυτό είναι υγιές, αρκεί να το κάνεις συνειδητά και να μη σε παίρνει από κάτω, κάθε φορά που περνάς αυτό το μεταβατικό στάδιο, από την ολοκλήρωση ενός στόχου, μέχρι την εύρεση του επόμενου.

 

Μύθος Νο 7 Η κακή ψυχολογία των άλλων επηρεάζει και τη δική σου διάθεση

θετικη ενεργεια

Φυσικά! Αρκεί να το θελήσεις… Διαφορετικά, η δική σου θετική στάση ζωής, μπορεί να σηκώσει από τα πατώματα και τους γύρω σου. Η αρνητική και η θετική ενέργεια, έχουν ακριβώς την ίδια δύναμη. Μπορεί να επηρεάσει η μία την άλλη. Από τί εξαρτάται; Από το ποιος από τους δύο που τις φέρουν, πιστεύει πιο πολύ στην δική του. Πίστεψε σε αυτή λοιπόν και μετέδωσέ τη και στους άλλους. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν πολλοί ευτυχισμένοι μαζί!

 

Μύθος Νο 8 Δεν μπορείς να απολαύσεις την ευτυχία γιατί το stress είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας

stress_happy

Όντως το stress είναι καθημερινός σύντροφος όλων μας. Σκέψου όλα όσα σε βοηθούν στο να αντιμετωπίσεις, γράψε τα σε ένα χαρτί και τοποθέτησέ το σε ένα εμφανές σημείο έτσι ώστε να σου τα θυμίζει καθημερινά. Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται στη φαντασία, οπότε κάθε φορά που θα βλέπεις το χαρτί, θα είναι σα να έχεις πράξει όλα αυτά, που δρουν αγχολυτικά για εσένα.

 

Μύθος Νο 9 Η οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης φέρει αλλαγές μόνο στο σώμα σου

H

Μύθος, μύθος, μύθος! Η οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ψυχοθεραπεία! Όχι μόνο τη στιγμή που την κάνεις, αλλά γενικά, αρκεί φυσικά να σου αρέσει!

Αν για παράδειγμα πηγαίνεις στο γυμναστήριο μόνο και μόνο επειδή ο στόχος σου είναι να αδυνατίσεις, σίγουρα δε θα σου προσφέρει ψυχοθεραπευτικά αποτελέσματα. Αν όμως σου αρέσει αυτό που κάνεις, τότε η γυμναστική, ο χορός, η κολύμβηση ή ότι άλλο επιλέξεις λειτουργούν στο μυαλό όπως ακριβώς το ναρκωτικό. Κάθε φορά που θα το σκεφτείς, θες να τρέξεις να πάρεις την δόση σου. Άρα νιώθεις ευτυχής, ακόμα και όταν απλά το φέρνεις στο μυαλό σου.

 

Μύθος Νο 10 Ευτυχία σημαίνει πως τίποτα αρνητικό δεν υπάρχει στη ζωή σου

happy with rain

Ακόμα ένα τεράστιο λάθος, που το μυαλό, ενός αρνητικού ανθρώπου, πλάθει.

Δεν υπάρχει λόγος να ζεις σε έναν ροζ γυάλινο κόσμο, γιατί αυτό μπορεί να σου γυρίσει μπούμεραγκ. Το να αρνείσαι την αρνητική σου διάθεση και να μην την παραδέχεσαι μόνο και μόνο για να μην νιώσεις πεσιμιστής, στην πραγματικότητα μπορεί να σου δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις, πως μια κακή μέρα δε σημαίνει πως χάθηκε ο κόσμος. Σημασία έχει πώς θα καταφέρεις με την αισιοδοξία σου, ακόμα και μια κακή μέρα, να την κάνεις να τελειώσει όμορφα! Και πίστεψέ με, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να το πετύχεις…

 

Όπως κατάλαβες, η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης, αλλά νοοτροπίας. Αν αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες, θα αλλάξουν και οι δυσκολίες στόχο.

responsible for my own happiness

Και μην ξεχνάς, πως οι αισιόδοξοι και θετικοί άνθρωποι είναι οι πιο πετυχημένοι σε όλους τους τομείς. Όχι γιατί τους έτυχε, αλλά γιατί την ευτυχία τους τη δημιούργησαν!

Be first to comment