8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ Ο ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΟΥ

 Για την ακμή, τις πανάδες, τη γήρανση και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το δέρμα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο.

Πέραν όμως όσων τυπικών θα μπορούσαν να ειπωθούν σε ένα τυπικό ραντεβού μαζί του, να ξέρεις πως υπάρχουν και κάποια θέματα, τα οποία μπορεί να σκεφτεί, αλλά να αποφύγει να σου πει…

    1. Θα ήθελα να σε παραπέμψω σε έναν ψυχολόγο .

ακμη
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν σε δερματολόγο για τις συνθήκες που και οι ίδιοι μπορούν να δουν, όπως πχ  ακμή, λεπιοειδές δέρμα, εξάνθημα ή άλλα κοινά προβλήματα  του δέρματος, κάποια από αυτά μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό . Για παράδειγμα, ανοιχτές πληγές στα χέρια, στα πόδια ή σε ολόκληρο το σώμα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της dermatillomania, μια κατάσταση που προκαλεί ψυχαναγκαστική φθορά του δέρματος . Ένας δερματολόγος  μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση τοπικά , αλλά ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ψυχικών διεργασιών που τα προκαλούν αυτά

Σε κάποιους ανθρώπους πάλι, μπορεί λόγω δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, να δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα,  η χαμηλή αυτοεκτίμηση και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και άγχος .
Και σε αυτή την περίπτωση, ο ψυχολόγος θα κάνει καλύτερη δουλειά από τον δερματολόγο.

2. Η σοκολάτα είναι OK, τουλάχιστον για το δέρμα σου .

sokolata
Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και λίπους μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σου, αλλά μια μπουκιά από αυτό το γλυκό, δεν θα προκαλέσει την ακμή , παρά τα όσα μπορεί να έχεις ακούσει . Ούτε άλλα  λιπαρά τρόφιμα . Έτσι, αν η διατροφή σου κατά το υπόλοιπο της ημέρας είναι υγιεινή και σωστή,  μην φοβηθείς πως ένα κομματάκι σοκολάτας θα καταστρέψει τη λάμψη σου. Έχε ως γνώμονα το ” παν μέτρον άριστον ” και μη στερήσεις από τον εαυτό σου αυτή τη γλυκιά απόλαυση…

3. Με προβληματίζουν κάποια εγκαύματα από τα  καλοκαίρια που πέρασες  κάτω από στον ήλιο.

εγκαυμα απο ηλιο
Είναι  ανησυχητικό αν, ως παιδί, είχες κάποια εγκαύματα το καλοκαίρι, από τον ήλιο και ξεφλούδισες. Γιατί; Επειδή ως παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα , η έρευνα έχει δείξει ότι δεν είναι η ποσότητα του χρόνου που δαπανάται στον ήλιο, αλλά ο αριθμός των ηλιακών εγκαυμάτων που μετράει .

Το μελάνωμα είναι ένας από τους τρεις βασικούς τύπους καρκίνου του δέρματος  και το ένα που έχεις πιθανότατα ακούσει. Από όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος , είναι το πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

  4. Δεν μπορώ να σε θεραπεύσω αν περνάς περίοδο έντονου stress.

στρες
Τα υψηλά επίπεδα του στρες δεν προκαλούν μόνο στο μυαλό χάος. Μπορούν επίσης δυσκολεύσουν τη διαδικασία μιας δερματολογικής θεραπείας. Επιπλέον, το στρες μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις στην ακμή ή την ψωρίαση Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία του άγχους και του δέρματος, την ίδια περίοδο, μπορεί να πολλαπλασιάσει τα οφέλη και της μίας και της άλλης θεραπείας.

5. Δεν είμαι πλαστικός χειρουργός .

πλαστικος χειρουργος
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια σαφής οριοθέτηση μεταξύ των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών . Αυτές τις μέρες , υπάρχει σύγχυση αυτών των δύο. Έτσι, ένα Botox για παράδειγμα, μπορείς να το κάνεις και σε ένα δερματολόγο, που θα σου συστηθεί ως χειρουργός δερματολόγος και που εκτελεί μερικές από τις ίδιες διαδικασίες με έναν πλαστικό χειρουργό.

Ποια είναι όμως η μεταξύ τους βασική διαφορά;  Οι δερματολόγοι είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στις ασθένειες του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών ενώ οι πλαστικοί χειρουργοί είναι εκπαιδευμένοι στο να διορθώνουν δερματικές παθήσεις, κυρίως από ατυχήματα, πχ ουλές από κάψιμο, τραυματισμούς κλπ

6. Το χημικό peeling είναι ασφαλέστερο από ό,τι νομίζεις.

χημικο peeling
Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι των χημικών peeling, αρκετοί από αυτούς μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσουν. Τα επιφανειακά χημικά peeling, συνήθως προκαλούν μόνο ήπια  ερυθρότητα και ελαφρύ ερεθισμό .

Τα βαθιά peeling είναι αυτά που έχουν κίνδυνο επιπλοκών και μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης .
    
7. Οι φακίδες στο πρόσωπο δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα.

φακιδεςΟι άνθρωποι με πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, εν σχέση με αυτούς με πιο σκούρα επιδερμίδα. Γι’ αυτό, οι πιο ανοιχτόχρωμοι θα πρέπει να επισκέπτονται μία φορά τον χρόνο έναν δερματολόγο, έχουν δεν έχουν πρόβλημα, απλά για προληπτικούς λόγους.

8. Απαγορεύεται το Botox σε ινστιτούτα αισθητικής ή spa.

botox
Μπορεί να είναι νόμιμα, αλλά δεν είναι τόσο ασφαλή αφού δεν υπάρχει ιατρική επίβλεψη. Τα botox πολλές φορές προκαλούν  παρενέργειες ή μώλωπες που μόνο σε ένα ιατρικό περιβάλλον εξασφαλίζεις ότι θα λάβεις την κατάλληλη θεραπεία, αν κάτι πάει στραβά .
Ένα ιατρικό γραφείο  μπορεί να μην μυρίζει σαν ένα spa, αλλά είναι πιο ασφαλές  και σε αυτό σίγουρα θα καταλάβουν τις πιθανές παρενέργειες, όπως μια πιθανή μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση ή αλλεργική αντίδραση .

Be first to comment