ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΓΟΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

χονδροπαθεια γονατου

Από την Αλίκη Ζωγράφου ( personal trainer )

Ο πόνος ή η ενόχληση στα γόνατα είναι κάτι που  ακούω συχνά από μαθητές μου και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν σε τι οφείλεται. Μία από τις όλο και πιο συνηθισμένες πια αιτίες είναι η χονδροπάθεια.

Η Χονδροπάθεια Επιγονατίδος, ή, σωστότερα, Χονδροπάθεια του γόνατος είναι μια συχνή επώδυνη πάθηση των γονάτων. H Χονδροπάθεια του Γόνατος προσβάλει κυρίως τον χόνδρο της επιγονατίδας και κατά δεύτερο λόγο το χόνδρο της Μηριαίας τροχιλίας. Ο χόνδρος των Κνημιαίων κονδύλων δεν είναι εύκολο να φθαρεί γιατί προστατεύεται από τους δύο Μηνίσκους, οι οποίοι όταν φθαρούν ή αφαιρεθούν οδηγούν σε φθορά του χόνδρου των Κνημιαίων κονδύλων.

Είναι μια συνηθισμένη αιτία πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Η επιγονατίδα είναι ένα οστό σε σχήμα «διαμαντιού», που βρίσκεται σε ένα αντίστοιχα σχηματισμένο αυλάκι στην πρόσθια επιφάνεια του μηριαίου οστού. Προστατεύει την άρθρωση του γόνατος, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν μοχλός ενισχύοντας την δύναμη του Τετρακέφαλου μυός. Η αφαίρεση της επιγονατίδας, μειώνει περίπου 30% από την δύναμη του Τετρακέφαλου μυός.

Η παρουσίαση της πάθησης οφείλεται είτε σε τραυματισμό, είτε σε χρόνια υπερφόρτιση του χόνδρου της Επιγονατίδας, είτε σε κληρονομικούς παράγοντες, είτε σε συνδυασμό αυτών.

 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

 

  • πόνος στο μπροστινό μέρος του γόνατου
  • αίσθηση ”καψίματος”
  • ήχος τύπου ΄΄κρακ΄΄ εντός της άρθρωσης
  • αστάθεια κυρίως στο κατέβασμα σκάλας

χονδροπαθεια επιγονατιδας

Αν, λοιπόν, διαγνωστείς με χονδροπάθεια πρέπει η αντιμετώπιση να είναι άμεση. Θα πρέπει η θεραπεία-αποκατάσταση να γίνει σωστά και με συνέπεια, καθώς θα χρειαστεί να αλλάξεις τον τρόπο που εκτελείς κάποιες κινήσεις στην καθημερινότητά σου και φυσικά να προσαρμόσεις και το πρόγραμμα γυμναστικής σου ανάλογα.

 

Στα πρώιμα στάδια, η συντηρητική θεραπεία είναι αποτελεσματική.

 

  • Ανάπαυση
  • Αποφυγή των επιβαρυντικών δραστηριοτήτων
  • Πρόσληψη γλυκοζαμίνης χονδρο’ι’τίνης (συμπλήρωμα για πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων των αρθρώσεων) (η διάρκεια πρόσληψης είναι για περίπου ένα μήνα)

 

 

Όταν υποχωρήσει η φλεγμονή και το οίδημα το επόμενο βήμα είναι η ισχυροποίηση των μυών της περιοχής, ιδιαίτερα του τετρακέφαλου μυός, που έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση αυτού του προβλήματος. Το πρόγραμμα συνδυάζεται με ασκήσεις διατάσεων ώστε να βελτιωθεί η ελαστικότητα και η λειτουργικότητα των μαλακών μορίων της περιοχής. Τέλος το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας.  

 

 Σημαντικό μέρος της θεραπείας είναι η ενημέρωση και η επανεκπαίδευσή σου ώστε να προλάβεις τυχόν νέα υποτροπή του προβλήματος στο μέλλον. Περιλαμβάνει επανεκπαίδευση στην σωστή στάση, συχνά διαλείμματα κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις των γονάτων, πρόγραμμα ασκήσεων, κολύμπι, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση με ποδήλατο.       

ασκησεις για χονδροπαθεια

Και παρόλο που μπορεί να έχω γίνει γραφική, θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά, ότι ο γυμναστής που θα αναλάβει την αποκατάστασή σου θα πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένος!

Ένας τραυματισμός ή μία ευαισθησία όταν αντιμετοπίζεται σωστά δεν θα σε αφήσει Ποτέ στην ”απ’έξω”!

Be first to comment