ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΗΣ ;

διακοσμηση σαλονι

Από τον Απόστολο Στρατηγέα ( Διακοσμητής εσωτερικών & εξωτερικών χώρων )

Η διακόσμηση άλλαξε θέση μέσα στο μυαλό του σύγχρονου καταναλωτή. Από προνόμιο κάποιων εύπορων  οικογενειών, έγινε πεδίο προσιτό στον κάθε έναν μας. Τα περιοδικά για την διακόσμηση έγιναν πάρα πολλά, και οι εφημερίδες μπήκαν στο παιχνίδι μοιράζοντας δωρεάν ένθετα προσπαθώντας να ανταγωνιστούν.  Το ίδιο και τα τηλεοπτικά κανάλια. Αποτέλεσμα; Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε.
Τι είναι ανακαίνιση και τι είναι διακόσμηση; Κατασκευές από παλιά υλικά που τα μετατρέπεις; Χάρτινα φωτιστικά που τα φτιάχνεις μόνος σου; Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου; Ταπετσαρία τοίχου σε ένα τοίχο;  Συνθετική μοκέτα-  γκαζόν στο τοίχο σου. Υφάσματα, φώτα, έπιπλα; Μερικά από αυτά η όλα μαζί, και πολλά ακόμα επιπλέον, θεωρούνται διακοσμήσεις; Η ποσοτική υπερβολή που χαρακτηρίζει την εποχή μας, μας δημιουργεί μπλέξιμο, πονοκέφαλο, και οικονομικό ξεζούμισμα. Να μην μας μείνει ούτε ευρώ στο πορτοφόλι, και να δανειστούμε και από την τράπεζα. Ψυχραιμία, και ας τα πάρουμε με την σειρά. Η διακόσμηση  σε έναν χώρο που δεν θα αλλάξουμε την διαρρύθμιση του, λοιπόν είναι κάτι απλό. Μια αλλαγή κουρτίνας, ένα βάψιμο στο σπίτι η στο μαγαζί, ένα ωραίο τραπεζομάντιλο, ένα ριχτάρι  στον καναπέ, μια αλλαγή στη θέση επίπλων, μια αλλαγή στους πίνακες ζωγραφικής, ένα καινούργιο φωτιστικό, μία καινούργια ραφιέρα κλπ. Δηλαδή κάτι απλό, ανανεώσιμο, προσιτό και εύκολο, που συχνά δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός, αλλά μια καλή  έρευνα αγοράς από τους ιδιοκτήτες.
Η ανακαίνιση εμπεριέχει οικοδομικές εργασίες πιο “βαριές”. Γκρεμίσματα τοίχων, ξανακτισίματα, αλλαγή ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων κλπ. Αν η ανακαίνιση γίνεται σε σπίτι το οποίο θα ενοικιαστεί, τότε δεν υπάρχει λόγος για διακοσμητική παρέμβαση. Αν στο κατάστημα που θα ανακαινιστεί, ο ιδιοκτήτης του είναι ευχαριστημένος από την απόδοση του, τότε με μια αλλαγή βιτρίνας, και ένα βάψιμο κάνει μια σωστή και οικονομική ανακαίνιση (εξαιρούνται τα εστιατόρια, καφέ κλπ, που η ανακαίνιση και η ανανέωση είναι θεμελιακό στοιχείο των πωλήσεων τους).
Τα πράγματα όμως αλλάζουν, αν η ανακαίνιση γίνεται, επειδή το σπίτι είναι δικό μας, θα ζήσουμε σε αυτό, και βέβαια δεν μας ικανοποιεί. Τότε είναι απαραίτητος ο διακοσμητής. Ο σκοπός του είναι ένας και μοναδικός. Να δημιουργήσει ένα διαμέρισμα που να είναι μια συνεχής και ανανεώσιμη οπτική εμπειρία.
Εδώ υπάρχουν δύο “σχολές”  Η μία είναι αυτή που ο διακοσμητής θα λειτουργήσει με βάση την πιο ακραία του έμπνευση, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα χώρο με την σφραγίδα του. Θα τον εκφράζει απόλυτα, θα τον φωτογραφίσει, θα κατοχυρωθεί η  πρωτοτυπία του, αλλά το δημιούργημα μπορεί να αποβεί μη χρηστικό, δύσκολο στην συντήρηση, στη λειτουργικότητα και την καθαριότητα του.
Η δεύτερη, την οποία και υποστηρίζουμε, αποτελεί ένα πάντρεμα της παραπάνω τάσης, με την συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες. Θα μιλήσει μαζί τους, θα κατανοήσει τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, και θα ξεκινήσει να δουλεύει. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια επιχείρηση. Αν το κατάστημα μας έχει πτώση στις πωλήσεις, αν στο γραφείο μας, οι συνθήκες εργασίας αλλά και  η αισθητική του χώρου δεν μας ικανοποιούν, τότε η ανακαίνιση χρειάζεται διακοσμητή, χωρίς να ξεχνάμε το βασικό. Ότι ο διακοσμητής κατανοεί. Και όταν μιλάμε για επαγγελματικούς  χώρους, κατανοεί το χώρο εργασίας, τα εμπορεύματα, μελετάει τη προώθηση πωλήσεως προϊόντων, το αγοραστικό κοινό της περιοχής, τον περιβάλλοντα χώρο των υπολοίπων μαγαζιών, προσέχοντας τον κίνδυνο να ΜΗΝ δημιουργήσει κατάστημα που θα φοβίσει τους υπάρχοντες πελάτες, τον φωτισμό, κλιματισμό, βιτρίνα, έπιπλα, εξωτερική προβολή κλπ.
Διακόσμηση είναι η τέχνη που αναλύει τις εξειδικευμένες ανάγκες του χρήστη και διαμορφώνει τον χώρο του (σπίτι, γραφείο, κατάστημα) ώστε να εξυπηρετεί την χρήση για την οποία προορίζεται.
Η διακόσμηση είναι μια τέχνη και όπως όλες οι τέχνες διέπονται από ορισμένους κανόνες και απαιτούνται ειδικές γνώσεις πάνω σε πολλά παρεμφερή τεχνικά θέματα, πέραν βέβαια της αισθητικής που είναι φυσικά απαραίτητη. Τα σπίτια χτίζονται από μέσα προς τα έξω. Όσο πιο νωρίς αναλάβει ο διακοσμητής (ακόμη και πριν αρχίσουν τα μπετά) τόσο σωστότερος, πιο λειτουργικός και με λιγότερα λάθη θα είναι ο χώρος σας.
Συζητείστε με τον διακοσμητή σας πριν ξεκινήσει να δημιουργεί ώστε να καταλάβει το στυλ σας για να το συνδυάσει  με τις δικιές του ιδέες ώστε να έχετε ένα σίγουρο και σωστό αποτέλεσμα στο σπίτι σας.
Για την σωστή διακόσμηση του σπιτιού σας ώστε να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα εμπιστευθείτε τον διακοσμητή σας και αφήστε τον να δημιουργήσει, γιατί κάθε χώρος αποτελείται από επί μέρους στοιχεία (υφάσματα, κουρτίνες, χαλιά, φωτιστικά, έπιπλα, διακοσμητικά κ.λπ.) που πρέπει να συνδέονται αρμονικά για την δημιουργία μιας ειδικής και μοναδικής προσωπικότητας. Ο διακοσμητής είναι ο άνθρωπος που θα σας προλάβει από τυχόν λάθη που θα φανούν αργότερα και θα αναγκασθείτε να διορθώσετε (γκρεμίσματα τοίχων, μεταφορές υδραυλοηλεκτρολογικών παροχών, μερεμέτια κ.λ.π.) και θα σας δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα και περίσσια έξοδα.
Όπως είναι φυσιολογικό λόγω της εμπειρίας του θα σας βοηθήσει επίσης (για σας είναι το πρώτο η το δεύτερο σπίτι που κάνετε) να επιλέξετε το καταλληλότερο συνεργείο – προμηθευτή με το μικρότερο κόστος και την υψηλότερη ποιότητα!
Να θυμάστε:
– Η διακόσμηση είναι μία οπτική εμπειρία. Είτε πρόκειται για τους επισκέπτες του σπιτιού σας, είτε για τους πελάτες του καταστήματος σας: Φως – χρώμα – ευκολία – ζεστασιά.
– Η διαμόρφωση του χώρου σας, είναι η καθημερινή σας ηρεμία απέναντι στους στόχους σας. Στο σπίτι είναι η ευκολία, η ηρεμία, η αρμονία, ενώ στον επαγγελματικό χώρο, είναι η επιτυχία σας η οποία θα επέλθει με την αρχιτεκτονική διαμόρφωση – ευκολία κίνησης – χρηστικότητα χώρων.

Be first to comment